понедељак, 28. септембар 2009.

Nekoliko pitanja za KBC Zvezdara

KBC Zvezdara
Direkor
Doc. dr Aleksandar Milošević

Dimitrija Tucovića 161
11000 Beograd Beograd, 28.09.2009.


Predmet:
- Zahtev za prijem, tema razgovora – proširenje KBC Zvezdara predviđeno nacrtom Plana detaljne regulacije područja gradske park šume Zvezdara i najavljena rekonstrukcija.
- Zahtev za dostavljanje kompletne arhitektonske i finansijske dokumentacije vezane za planirano proširenje i najavljenu rekonstrukciju.

Poštovani gospodine Mloševiću,

Kao stanovnici Zvezdare, kao korisnici zdravstvenih usluga KBC Zvezdara, kao građani zabrinuti za stanje životne sredine, kao korisnici javnih šumskih površina, tražimo:
1. Razgovor u ume grupe građana Zaštitimo Zvezdarsku šumu. Želimo da iznesemo i obrazložimo primedbe na priširenje KBC Zvezdara, predviđeno nacrtom Plana detaljne regulacije područja gradske park šume Zvezdara, koje, budući da duboko zalazi u šumu, smatramo ekološki izuzetno nepovoljnim. Takođe želimo da vam iznesemo naše predloge i zahteve, kao i da čujemo vaše argumente po navedenom pitanju.
2. Dostavljanje kompletnog arhitektonskog rešenja koje se odnosi na rekonsturkciju i proširenje KBC Zvezdara, a uključuje svaki objekat i svaku površinu koji su se našli u okviru sadašnjeg, ili će se naći u okviru planiranog bolničkog kruga.
3. Jasan i nedvosmislen odgovor na pitanje šta će se dogoditi sa bolničkim zgradama u Preševskoj i zemljištem na kojima se ono nalazi. Hoće li čitav kompleks biti iznajmljen ili prodat?
4. Jasan i nedvosmislen odgovor na pitanje šta će se dogoditi sa Antiturbekuloznim dispanzerom iz Batuteve, hoće li se i on naći u planiranom bolničkom krugu? Šta će, u tom slučaju, biti sa sadaljnjim zgradama ATD-a i zemljištem na kome se one nalaze?
5. Jasan i nedvosmislen odgovor na pitanje hoće li, poimence, objekti i ustanove u okviru planiranog bolničkog kruga biti u funkciji javnog ili komercijalnog zdravstva.
6. Jasan i nedvosmislen odgovor na pitanje da li je KBC Zvezdara izdala, prodala ili ustupila na korištenje zemljište u okolini bolničkog kruga. Ako jeste, kome i pod kojim uslovima?
7. Dostavljanje čitave finansijske konstrukcije vezane za rekonsturkciju i proširenje, kako bismo stekli uvid u visinu neophodnih investicija i izvore finansiranja, i podvrgli ga nezavisnoj reviziji.
Podsećamo vas da je KBC Zvezdara ustanova javnog zdravlja, koju, kroz poreze, doprinose i participacije, finansiraju građani te je, samim tim, svaka informacija vezana za ovu zdravstvenu ustanovu javna i mora biti javno dostupna.
Podsećamo vas, takođe, da Zvezdarska šuma, kao javno dobro, pripada svim građanima, i da se nijedan njen deo ne može otuđiti ili ograditi bez njihove saglasnosti.

Kako se nacrt plana nalazi u proceduri, molimo za hitan razgovor i hitne odgovore.

U ime grupe građana Zaštitimo Zvezdarsku šumu:

Zoran Pavlović
Dejan Simonović

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis