субота, 26. септембар 2009.

Zaštitimo šumu, šuma štiti nas

REAGOVANJE
Autor: Zagorka Golubović
U ime grupe građana

Zaštitimo Zvezdarsku šumu. Borimo se da sačuvamo Zvezdarsku šumu. Protivimo se nacrtu regulacionog plana park šume Zvezdara jer predviđa smanjenje šumskog fonda. Ne pristajemo da se poseče ni jedno jedino drvo. Beograd ima premalo, ne previše zelenila.
Hoćemo da zaštitimo Zvezdarsku šumu jer šuma štiti nas. Ona je desno plućno krilo Beograda. Zvezdarska šuma:
- ublažava efekte globalnog otopljavanja,
- stvara povoljnije mikroklimatske uslove,
- ublažava efekte zagađenja koje do Beograda stiže iz Pančeva,
- deluje kao filter i rashlađivač gradskog vazduha,
- omogućava prodor svežeg vazduha do centralnog gradskog tkiva,
- omogućava protok vazdušnih strujanja za provetravanje grada,
- štiti od erozije,
- prirodni je rezervoar podzemnih voda,
- kao prirodni vetrobran štiti Beograd od vetra (košave).
Očuvanje Zvezdarske šume u celini je veoma važno za očuvanje biodiverziteta, šumske flore i faune.
Masiv Zvezdarske šume prija duši i godi oku.
Zvezdarska šuma je idealan prirodni prostor za rekreaciju. Zvezdarska šuma je pravo mesto za druženje, tako dragoceno a tako retko u vremenu sve veće otuđenosti. Zvezdarska šuma je pravo mesto za opuštanje u vremenu opšte užurbanosti i nepodnošljive napetosti.
Mladi su posebno ugroženi sveopštim otuđenjem, osećanjem besmisla i praznine. Zvezdarska šuma je prilika da se vežu za konstruktivne, smisaone sadržaje.
Želeći da sačuva šumu, grupa građana „Zaštitimo Zvezdarsku šumu“ je pokrenula niz akcija. Građani su obaveštavani lecima i plakatima o šteti koja će šumi biti naneta novim regulacionim planom. Tokom dve subote je kod Cvetkove pijace organizovano potpisivanje peticije za zaštitu šume, trenutno zaustavljanje svake gradnje u šumi, povlačenje regulacionog plana i proglašavanje Zvezdarske šume za zaštićeno prirodno dobro. Skupljeno je blizu 2.000 potpisa ogorčenih građana.
Poslati su zahtevi nadležnim organima, počev od opštinskih, preko gradskih, do republičkih. Reagovali su opština Zvezdara i Narodna kancelarija predsednika Republike. Održan je sastanak sa stručnim timom opštine koji je protekao u živoj i konstruktivnoj razmeni mišljenja, ali bez konkretnih rezultata. Svaka strana je ostala na svome. Opština smatra da se regulacioni plan mora usvojiti i sprovesti, grupa građana da se ne sme i da nema potrebe poseći ni jedno jedino drvo (izuzev, naravno, kada je u pitanju sanitarna seča, u sklopu redovnog održavanja). Narodna kancelarija je uradila ono što je u njenoj moći, ljubazno se zauzela kod opštinskih vlasti i ministarstva za zaštitu životne sredine da se problem ozbiljno razmotri.
Održana je Šumska olimpijada. Pokrenut je blog i grupa na fejsbuku. Kreirani su likovi Šumke i Šumka kao predstavnika šume, te strašnog Secka, potpomognutog svojim ortacima Šumožderom i Džekom Šumosekom, kao njihovih neprijatelja.
Pokrenuta je akcija Sećanjem protiv seče, čiji je cilj da se prikupe svedočanstva ljudi koji su sadili Zvezdarsku šumu. Pokrenuta je akcija Stvaralaštvom protiv seče. Želimo da stvaralačku energiju ljudskog duha i stvaralačku energiju prirode suprotstavimo rušilačkoj energiji onih koji bi da seku i uništavaju. Onih koji bi da betoniraju ne samo okruženje već i ljudsku svest.
Grupa građana „Zaštitimo zvezdarsku šumu“ planira još niz akcija - šumovanja - o kojima će javnost biti blagovremeno obaveštavana.
Akcija za zaštitu Zvezdarske šume dobija širi karakter, pretvara se u pokret koji će uključiti niz uglednih i uticajnih nevladinih organizacija i udruženja za zaštitu životne sredine. Ako hoćemo u Evropu moramo biti svesni da su Evropa i Ekologija nerazdvojni. Pokret će se, između ostalog, založiti za primenu evropskih ekoloških standarda.
Danas 24/09/2009

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis