уторак, 29. септембар 2009.

Evropski vikend posmatranja ptica 2009


EuroBirdwatch - Evropski vikend posmatranja ptica se i ove godine, po peti put obeležava u Srbiji. EBW se svake godine održava prvog vikenda u oktobru – ove godine, 3. i 4. oktobra – i pada u vreme kada se ptice sele ka jugu (npr. laste), jugozapadu (npr. patke), jugoistoku (pretežno krupnije ptice, npr. rode i orlovi), dok neke odlutaju čak i na sever, do Baltika (deo kormorana). Cilj vikenda posmatranja ptica je skretanje pažnje javnosti na probleme sa kojima se ptice suočavaju na seobama i promovisanje aktivnosti na zaštiti ugroženih vrsta i njihovih staništa.
Liga za ornitološku akciju Srbije i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Vojvodine i ove godine organizuju izlete za građane svih životnih doba da izađu, posmatraju, istražuju i uživaju u pticama. Na svim izletima se broje opažene ptice da bi se rezultati sabrali i prosledili evropskom centru gde će se izvršiti njihovo objedinjavanje. Tokom prethodnih godina, 450 učesnika je na 40 izleta posmatralo ukupno 140.000 jedinki u okviru 111 vrsta ptica.
Radionica o metodologiji monitoringa ptica
Sa druge strane, Srbija je potpisala i ratifikovala Konvenciju o zaštiti biodiverziteta (CBD). Iz nje proizilaze i obaveze kao što su zaštita biološke raznovrsnosti i kontinuirano praćenje stanja životne sredine. Međutim, da bi se te obaveze i ostvarile, potreban je mehanizam stalnog praćenja stanja biodiverziteta, iz čijih rezultata se mogu izvlačiti zaključci, donositi odluke i delovati u pravcu smanjenja gubitka biološke raznovrsnosti. Zbog toga će, osim uobičajenih izleta, okosnicu ovogodišnjeg Evropskog vikenda posmatranja ptica u Srbiji činiti i radionica o monitoringu češćih vrsta, čime se stvaraju preduslovi i obrazuju kapaciteti koji će kod nas primeniti istu naučnu metodologiju kakva se u toj oblasti koristi u Evropskoj uniji, u cilju sticanja dugoročnog uvida u stanje i trendove biodiverziteta kod nas.
Prvog dana radionice će gost-predavač Jordan Hristov, koordinator bugarskog monitoringa češćih vrsta (Bugarsko društvo za zaštitu ptica), održati niz predavanja na Fakultetu za primenjenu ekologiju „Futura“ u Beogradu. Drugog dana će prethodno objašnjena metodologija biti demonstrirana u prirodi, u Zvezdarskoj šumi. Svrha projekta je uvođenje i primena metodologije istraživanja koja se veoma štedljivo odnosi prema ljudskim i finansijskim resursima, a omogućava upotrebu češćih vrsta ptica i njihove brojnosti kao bioindikatora stanja životne sredine.
Naime, kvalitet življenja ne ocenjujemo samo ekonomskim, već i ekološkim indikatorima. Ptice nam tako otkrivaju zdravlje naše životne sredine, dok trendovi njihovih populacija (stabilni, rastući, opadajući) odražavaju trend „zdravstvenog stanja“ sredine. Ista metodologija koristi se u Evropskoj uniji, a rezultati primenjuju u stvaranju politike zaštite prirode, kao i za preduzimanje konkretnih aktivnosti na poboljšavanju stanja.
Sa partnerima, Bugarskim društvom za zaštitiu ptica, Fakultetom „Futura“ i JP „Gradsko zelenilo“, projekt vodi Liga za ornitološku akciju Srbije, uz finansijsku podršku Sekretarijata za životnu sredinu Grada Beograda. Zainteresovani se za informacije mogu obratiti LOA na mail loa@ptica.org
Materijali:
Ptice Srbije i područja od međunarodnog značaja - prvi terenski priručnik za određivanje vrsta ptica na srpskom jeziku (PDF od 2 MB):
Preuzmite
A Best Practice Guide for Wild Bird Monitoring Schemes - the book summarises recommendations on establishing, running and improving national wild bird monitoring schemes (PDF od 14 MB):
Preuzmite
Dragan Simić
www.ptica.org
Dvogled i veslo - monitoring češćih vrsta ptica
loa@ptica.org
Pogledajte Program radionice o metodologiji monitoringa običnih vrsta ptica gnezdarica (MOV)

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis