уторак, 22. децембар 2015.

ПТИЦЕ СРБИЈЕ: КРИТИЧКИ СПИСАК ВРСТА

ПРОМОЦИЈА НОВЕ КЊИГЕ О ПТИЦАМА СРБИЈЕ
у Етнографском музеју у Београду,
установи од националног значаја
у петак, 25. децембра 2015. у 18
ПТИЦЕ СРБИЈЕ: КРИТИЧКИ СПИСАК ВРСТА
Књигу ће представити редовни члан Српске академије наука и уметности проф. др Владимир Стевановић и научни саветник др Мирослав Демајо, а учествују и помоћник директора Покрајинског завода за заштиту природе мр Никола Стојнић, начелник Одељења за промоцију, едукацију и односе са јавношћу мр Оливер Фојкар, као и аутори Марко Шћибан, Драженко Рајковић, Димитрије Радишић, Воислав Васић и Урош Пантовић.

ПТИЦЕ СРБИЈЕ: КРИТИЧКИ СПИСАК ВРСТА заједничко је издање Покрајинског завода за заштиту природе и Друштва за заштиту и проучавање птица Србије, оба са седиштем у Новом Саду, и представља сјајан пример заједничког деловања једне државне установе и невладине организације на проучавању, очувању и заштити важних али осетљивих природних вредности.
ПТИЦЕ СРБИЈЕ: КРИТИЧКИ СПИСАК ВРСТА биће неопходан приручник, компендијум за сваког ко намерава да упозна птице Србије, али и референтни извор научних и стручних информација јер садржи сажету, критичку анализу до сада објављених података о птицама простора садашње Србије од 17. века до данас. О свакој од 352 врсте птица дата су згуснута најважнија и најверодостојнија обавештења о статусу, временској, еколошкој и географској дистрибуцији налаза.
Рецензент књиге академик проф. др Владимир Стевановић написао је (извод): „Млади орнитолози Марко Шћибан, Драженко Рајковић, Димитрије Радишић и Урош Пантовић уз помоћ и подршку доајена наше орнитологије др Воислава Васића прихватили су се незахвалног и обимног посла обједињавања огромне писане грађе о птицама Србије и провере података по збиркама, не би ли све то преточили у сажет и веома информативни текст о свакој врсти птице која обитава у Србији. То је подразумевало да се рашчисте одређене дилеме које су се провлачиле кроз орнитлошку литературу у последњих 140 година, а која су се односиле на ваљаност података о присуству десетине врста птица, заснованих на несигурним посматрањима, а касније често некритички преузиманих и преношених кроз бројне радове. Они су на тај начин направили својеврсан пресек промена орнитофауне Србије кроз време, утврдивши како се хронолошки њен квалитативни и квантитативни састав мењао и какви су данашњи гнездилишни, зимовалишни и миграторни статуси врста прица у Србији. Сматрам да су аутори ове књиге овај деликатан посао урадили заиста добро и да заслужују рећи хвале и подршке. Како сам на почетку истакао, основни разлог мог учествовања у прегледу рукописа ове књиге била је њена концепција. Сматрао сам да она обезбеђује целовито сагледавање орнитофауне Србије и на сажет али веома приступачан начин пружа корисницима драгоцене информације о орнитофауни Србије, било да се ради о професионалним орнитолозима или оним који тек закорачују у свет изучавања и посматрања птица, али и за студенте биологије и све љубитеље природе. Дакле, ова књига далеко је од тога да је само списак птица како се може извести закључак из њеног наслова. После ове књиге знамо колико тачно броји орнитофауна Србије, где и на којим стаништима се врсте гнезде и обитавају за време сеобе и зимовања, када и где су ишчезле и последњи пут виђене или нађене на гнежђењу, коначно колико орнитофауна Србије има гнездарица, зимовалица, пролазница, а колико случајних и нередовних посетилаца.“
Промотивна цена књиге је 999 динара..

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis