недеља, 29. новембар 2015.

Klimatske promene

Piše: dr Miroslav Demajo

Od 30.11 do 11.12. 2015 godine, u Parizu se održava Konferencija o klimatskim promenama poznata kao Konferencija COP21 u organizciji UN. Preko 190 zemalja treba da ima svog delegata. Da li će se konačno prihvatiti preporuka da do kraja veka temperatura na našoj Planeti ne poraste za više od 2°C? Predviđa se da i to neće biti dovoljno da spreči potapanje delova naše Planete, doći će do suše, nedostatka vode i preseljenja 280 miliona ljudi. Prema najnovijim podcima, u Srbiji se prosečna temperatura povećava za 0.3°C za svakih 10 godina.

dr Slavko Čušić „Pošumljavanje Marsa“


Autor ovog teksta sumnja da će išta da se postigne zbog surovih zakona kapitalizma i potrošnje. Hvale se Brazil, Kina i druge zemlje kako stalno povećavaju svoj privedni rast, a sve kao posledicu ima uništenje Amazona, ispuštanje ugljen dioksida itd.
U Srbiji se i dalje grade skijališta a u Alpima se već tope glečeri. Gradimo histerično mini hidroelektrane i uništavamo vodne tokove. Pogledajte opet Beograd i trošenje električne energije za novogodišnje ukrase. Umesto da se štedi energija i od te uštede vrate strani dugovi, narod se drži u hipnozi i samozadovoljstvu.
Mi smo za sada spasili šumu na Zvezdari i dali mali doprinos spasavanju naše Planete. Važno je da svaka lokalna zajednica daje svoj doprinos i suzdrži se od preterane beskorisne potrošnje. Kupujemo i bacamo kišobrane za „ jednokratnu“ upotrebu, otrovne plastične igračke, u svetu se automobili zamenjuju novim u roku od nekoliko godina itd. Na svetskom nivou, šume stradaju zbog sadnje uljanih palmi, proizvodnje luksuznog nameštaja itd.
Zaista sumorna budućnost. Kakva je naša budućnost, prikazao je na svojoj kreaciji dr Slavko Čušić, biolog i toksikolog koju je nazvao „Pošumljavanje Marsa“. Da li će mali broj ljudi koji će možda uspeti da pobegne sa naše uništene Planete imati više osećaja i savesti i shvatiti da na Marsu moraju pošumiti pustoš da bi dalje opstali?

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis