четвртак, 16. јануар 2014.

Zelenilo korisno za duševno zdravlje

LONDON - Zelenilo ima trajan pozitivan efekat na duševno zdravlje stanovnika gradova, objavili su britanski naučnici Univerziteta Ekseter.
Stručni časopis "Environmental Science and Tećnology" piše da je život u blizini zelenih površina u gradovima bio povezan s trajnijim pozitivnim efektom nego, na primer, povećanje plate ili napredovanje na poslu.

Jedan od glavnih uzroka ove pojave bi mogle biti znatno manje zabeležen nivo stresa kod osoba nastanjenih u blizini gradskih parkova.
Istraživači dodaju da su zelene površine, takođe, bile povezane s manjim rizikom za depresiju i anksioznost. Novi nalazi su dobijeni analizom odgovora članova 40.000 porodica u Velikoj Britaniji.
Izvor: Tanjug

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis