недеља, 11. децембар 2011.

Plan detaljnog uništavanja Zvezdarske šume pred Skupštinom grada Beograda


Za četvrtak 15. decembar zakazana je sednica Skupštine grada Beograda na kojoj će se odlučivati o planu detaljnog uništavanja Zvezdarske šume.
Pred odbornicima će se naći verzija koja podrazumeva kasapljenje Zvezdarske šume probijanjem saobraćajnica i trase turističkog voza (takođe saobraćajnice koja vijuga čitavom šumom).
Javne zelene površine se smanjuju za čitavih 3,5 ha.
Saobraćajne površine se povećavaju za 2,5 ha, a stambene površine za 1,7 ha.
U zoni javnih zelenih površina planira se 246 parking mesta.
Planirano je drastično povećanje broja zaposlenih i stanovnika sa 2.430 na 5.037.
Površina pod objektima će biti uvećana za 47.558 m2 (lepa prilika za partijski podobne preduzetnike da strpaju pare u džep).
Sve ovo će dovesti do sigurnog uništenja Zvezdarske šume.



U aprilu 2011. godine javnu raspravu je prošla Studija zaštite Zvezdarske šume, koju je uradio Zavod za zaštitu prirode Republike Srbije.
Bilo je logično da se prvo usvoji Studija zaštite pa tek onda regulacioni plan koji se odnosi na zaštićeno područje. To se međutim nije dogodilo, a Studija zaštite se u predlogu plana uopšte i ne pominje.

Gradsko veće je predlog plana usvojilo na tajnoj sednici od 24. novembra ove godine a da o tome nije obaveštena zainteresovana javnost. Time su prekršeni Zakon o slobodnom pristupu inormacijama od javnog značaja i Zakon o potvrđivanju konvencije o dostupnosti informacija, učešću javnosti u donošenju odluka i pravu na pravnu zaštitu u pitanjima životne sredine (Arhuska konvencija).
Ovakvim hajdučkim prepadom je, takođe, građanima onemogućeno da iskoriste pravo na podnošenje amandmana garantovano članom 115. Poslovnika Skupštine grada Beograda.

Napominjemo da Gradsko veće u kontinuitetu krši Zakon o slobodnom pristupu inormacijama od javnog značaja jer o svojim sastancima i odlukama koje su na njima donete uopšte ne obaveštava javnost.

Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beograda je 23. septembra promenio svoj stav od 21. juna 2011. godine kojim je utvrđena potreba za redefinisanjem i korekcijom planskih rešenja saobraćaja u Zvezdarskoj šumi. Pod kakvim političkim i/ili finansijskim pritiskom?

Velika je odgovornost na odbornicima skupštine grada. Od njihovog glasa zavisi sudbina desnog plućnog krila grada Beograda.

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis