понедељак, 12. децембар 2011.

Još jedno poništavanje tekovina antifašističke borbe


Autor: dr Miroslav Demajo

Odmah posle velike pobede nad fašizmom, antifašistička omladina je doborvoljnim radom sadila Zvezdarsku šumu na dobrobit Beograda i njegovih građana. Mnogi od njih su bili zatočenici koncentracionih logora, mnogi su bili borci. Jedva su preživeli ratne strahote a našli su snage da podignu ѕemlju na dobrobit svih nas danas. Mnogi su postali vrsni stručnjaci u svojim profesijama i posle sadnje šume, uložili svoje stručne napore za dobrobit svih nas. Sebi su podigli zaslužnu šumu a nama ostavili živi spomenik od višestruke koristi sa diskretnom porukom da tu generaciju nadčovečanske hrabrosti i upornosti ne ѕaboravimo.
Ova šuma je veličanstveniji spomenik od bilo kakvog mermernog obeležja. Uništenje ove šume je poslednji čin vlasti u zatiranju antifašističke tradicije, zajedno sa preimenovanjem ulica heroja.  Za ovo je čak Rusija morala da opomene sadašnju vlast.  Sadašnja vlast se malo osvestila pa sada prema Evropi koketira  sa antifašističkom tradicijom ali istovremeno je spremna i aktivna da licemerno i  najbrutalnije zatre tekovine antifašističke borbe i kao simbol ovoga, živu Zvezdarsku šumu.  Ovo je sve u saglasnosti i sa povećanjem stepena korupcije u Srbiji u odnosu na 2010. godinu što svi vrapci po Evropi znaju.

Istorijska sramota  za jednu zemlju kako građani tolerišu da budu terorisani  od strane jedne bahate  i najblaže rečeno, nemoralne manjine.
Ovih dana neki pohlepni ljud žele da unište Zvezdarsku šumu zarad svojih privatnih interesa.

Napad na Zvezdarsku šumu je još jedan napad na tekovine antifašističke borbe i još jedan pokazatelj da Srbija ubrzano srlja u novi fašizam.

U današnje vreme sa ugroženošću planete Zemlje, zločin nad životnom sredinom  je fašistički kao i zločin nad ljudima.

Oni koji danas nemilosrdno uništavaju prirodu sutra će još nemilosrdnije uništavati ljude.

Pozivamo vas da zaustavite divljanje novog fašizma i sprečite uništavanje Zvezdarske šume.

Postavlja se pitanje, ako je Zavod za zaštitu prirode napravio elaborat  o zaštiti Zvezdarske šume, koji je bio i na javnom uvidu i građani su o njemu diskutovali, zašto sada treba šuma da se skrnavi?   Zašto ova država od para poreskih obveznika plaća stručnjake Zavoda ako se njihove analize ne uzimaju za ozbiljno? Isto se može reći za Ministarstvo poljoprivrede koje je ovu šumu 2009 godine proglasilo za šumsko područje. Građani plaćaju institucije čiji rad i odluke vlast ne poštuje. Molim da barem zatvorite te očigledno nepotrebne ustanove ako vlast nema elementarnog morala da se povuče.  Naravno, ovde se bezočno  gazi i Arhuska konvencija koju je izglasala Skupština Srbije  i ne poštuje volja 3000 potpisnika peticije sa ciljem da se zaštiti Zvezdarska šuma. Žalosno je da se o sudbini ove šume sada odlučuje sa ciljem da se uništi, umesto da se sačeka prvi povoljniji vetar, a to je onaj koji će barem za par destina mesta popraviti negativni stepen korupcije u Srbiji.  Na kraju, kao što su prirodnjaci u Srbiji ukazali, poslednji Zakon o zaštiti prirode „predstavlja u velikoj meri  akt  usmeren ka zadovoljavanju megalomanskih potreba biznis-sektora.....“


Dr Miroslav Demajo
Član udruženja Zaštitimo Zvezdarsku šumu

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis