понедељак, 25. април 2011.

Rapršivači ekološke svesti – ekološki biznismeni

Nismo svesni koliko smo nesvesni, ekološki. A pojam ekološke svesti se u današnje vreme toliko često koristi. Pod parolom toliko nužnog širenja (ili podizanja) ekološke svesti nudi nam se (i prodaje) mnogo toga. Predavanja, radionice, kampovi, seminari. Gotovo da nema dana u godini a da se negde u Srbiji, pre svega u većim gradskim centrima, ali sve više i u manjim sredinama, ne održava takav jedan događaj.

U vreme kada su se uveliko oglasila sva zvona koja upozoravaju na loše zdravlje naše planete, ovakav trend u društvu mogao bi se smatrati ne pozitivnim i pohvalnim, već jednostavno nužnim. Međutim, treba se zapitati, koliko su takve aktivnosti efikasne? U kojoj meri ostvaruju postavljeni cilj, a na kraju i u kojoj meri opravdavaju uložena sredstva, koja se iz raznih fondova u tu svrhu crpe i uopšte nisu bezazlena?
Nažalost, u toj sferi, slobodno možemo reći, poslovanja, mnogo je pojedinaca, pa i čitavih  organizacija vladinih ii nevladinih,  nedovoljno stručnih i motivisanih, pa čak i ekološki potpuno neosvešćenih, koje na sebe preuzimaju toliko bitnu ulogu ‘’podizanja ekološke svesti’’. Prava je vrlina i veliki izazov preneti svoje znanje nekome, a zamislite tek koji problem nastaje kada nekoga treba da podučite nečemu što ni sami ne znate? U ostalom, zamislite da vam umesto zubara, po usnoj duplji čeprka stolar, a da mesar radi posao hirurga. A ovde nije reč o nekoj sporednoj materiji, bez koje možemo da  nesmetano koračamo kroz život.  Ako ne naučimo da koračamo ekološki ispravno, spotaknućemo se o plodove sopstvenog nemara i pasti tako jako, da ćemo samo uz mnogo sreće proći teško povređeni, a ne zauvek nestali (mrtvi, ustručavam se da kažem).
I tako, dokle god budemo dopuštali da nam ekološku svest podižu oni čija je svest niža od krvnog pritiska skuvane kokoške, ljudi koji su svoj životni put usmerili u tom pravcu, nespremni da se gušaju sa tim ekološkim biznismenima, tražiće alternativne izvore energije (dipl. ekolog koji za život zarađuje prodajući cigarete i novine na trafici prim. aut. ).


Razmišlja: Nanić Ilija
Josif Pančić, Naučno istraživačko društvo studenata biologije, Novi Sad

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis