уторак, 8. фебруар 2011.

Dim gušio Beograđane!

U glavnom gradu proteklih dana zabeleženo povećano zagađenje od saobraćaja i pojačanog grejanja. U Karađorđevom parku izmerena tri i po puta veća koncentracija dima od dozvoljene

STANOVNIKE prestonice u ponedeljak je gušio dim! Merne stanice Republičkog hidrometeorološkog zavoda izmerile su u Karađorđevom parku tri i po puta veću koncentraciju dima od dozvoljene. Izmeren je 171 mikrogram po metru kubnom, a dozvoljena granična emisija je 50.

Neznatno "bolja" situacija je bila u ulici Čarlija Čaplina gde je koncentracija dima dostigla 152 mikrograma po metru kubnom, što je tri puta više od dozvoljene granice.

- Velike koncentracije dima u centru grada posledica su nataloženog zagađenja od saobraćaja i pojačanog grejanja zbog izuzetno niskih temperatura koje smo imali prethodnih deset dana. - Nepovoljni meteorološki uslovi, nedostatak vetra i nagli temperaturni skok doveli su do toga da se zagađenje prizemi, odnosno da ne može strujanjem vetra da se razblaži, širi po visini i ode u atmosferu - rekao je "Novostima" Slavko Kostoski, meteorolog u RHMZS.

Po njegovim rečima, poslednjih dana, a pogotovu u ponedeljak, temperatura vazduha pri zemlji je bila niža nego ona na visini, što je suprotno od normalne situacije.

SUMPOR-DIOKSID

ZA razliku od dima, čije su koncentracije bile iznad normale, vrednosti sumpor-dioksida nisu prelazile "crvenu" crtu, ali su bile povišene. U Ulici Čarlija Čaplina vrednost sumpor-dioksida bila je 146 mikrograma, a u Karađorđevom parku 135 (granična 150). Vrednosti azot-dioksida bile su u granicama normale.


07. februar 2011. Večernje novosti

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis