понедељак, 31. јануар 2011.

Zelena pluća sveta

Od šuma imamo niz koristi koje je, zapravo, nemoguće platiti. One nam stvaraju kiseonik, upijaju ugljendioksid, čuvaju vodu, štite nas od poplava, sprečavaju eroziju i izvor su drveta od kojih se pravi niz stavri koje su nam potrebne u svakodnevnom životu, na primer papir, važne su za očuvanje bioraznovrsnosti

BERLIN, 27. januar 2011 - Oko trećina površine kopna na Zemlji, odnosno oko 3,9 milijardi hektara, prekrivena je šumama. Međutim, svake godine ih je manje za oko 13 miliona hektara. Ovu, 2011. godinu UN su proglasile za svetsku godinu šuma.

Postoje konvencije o zaštiti bioraznovrsnosti ili pustinja, ali još nema konvencije o zaštiti šuma, mada bi bila preko potrebna, kaže Astrid Dajlman, iz WWF-a (Svetski fond za prirodu) i izražava nadu da će Godina šuma koju su proglasile Ujedinjene nacije pomoći. "Od šuma imamo niz koristi koje je, zapravo, nemoguće platiti. One nam stvaraju kiseonik, upijaju ugljendioksid, čuvaju vodu, štite nas od poplava, sprečavaju eroziju i izvor su drveta od kojih se pravi niz stavri koje su nam potrebne u svakodnevnom životu, na primer papir, važne su za očuvanje bioraznovrsnosti", kaže Astrid Dajlman.
Procenjuje se da hektar šume godišnje stvara vrednost od 750 evra. Uprkos tome šume se i dalje naveliko seku. "Šume iskorišćavamo preterano i pogrešno. Trošimo suviše drveta, papira, sve više površina pod šumama se pretvara u oranice ili plantaže. Najveća pretnja za šume je, dakle, čovek. A tu su onda još i šumski požari", dodaje Astrid Dajlman.
Ponovo se intenzivno sade šume
Anke Helterman koja se bavi šumama kaže da plantaže nisu nikakva zamena za njih. "Zalažemo se za očuvanje primarnih šuma, onih koje se uopšte nisu menjale, koje su stabilnije kada je reč o promeni klime i otpornije na spoljne uticaje. To nije slučaj kod monokultura na plantažama – one se podižu kratkoročno iz ekonomskih interesa i nemaju ulogu koju imaju prave šume".
Heltermanova ukazuje da se najviše šuma seče u tropskim područjima. "Shvaćeno je da nestanak šuma poprima razmere koje ugrožavaju čoveka. Šire se pustinje, narušava se ekosistem i zato se u nekim zemljama ponovo intenzivno sade šume".
Sve veća svest o značaju šuma mogla bi najzad da doprinese spasavanju zelenih pluća sveta.
(Posetite EkoForum na Facebook-u)

Izvor:  EkoForum  / DW

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis