понедељак, 31. јануар 2011.

Zaštita bez zaštite

Izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prirode obesmislio je i obesnažio zaštitu prirodnih dobara. Navodno zaštićena područja zapravo više nemaju nikakvu zaštitu. Tako je u područjima sa III stepenom zaštite moguće raditi šta god se kome prohte. Zaštita III stepena  ograničava (potpuno je nejasno šta to ograničenje znači) ali ne zabranjuje:

Izgradnju drugih industrijskih i energetskih objekata, asfaltnih baza, objekata turističkog smeštaja i javnih skijališta, infrastrukturnih objekata, skladišta industrijske robe i građevinskog materijala, vikendica, eksploataciju i primarnu preradu mineralnih sirovina, obrazovanje objekata za upravljanje otpadom, izgradnju naselja i širenje njihovih građevinskih područja, lov i ribolov, formiranje šumskih i poljoprivrednih monokultura, primenu hemijskih sredstava.
Evo šta o ovim izmenama i dopunama piše urednik časopisa „Detlić“ Marko Tucakov.

Preuzeto iz časopisa „Detlić“ broj 4, izdaju Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Vojvodine i Liga za ornitološku akciju Srbije.

Povodom ovih izmena Resursni centar Natura 2000 je predsedniku Odobra za zaštitu životne sredine skupštine Srbije Čedomiru Jovanoviću poslao oštar protest.

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis