четвртак, 2. децембар 2010.

Veća zaštita prirodnih dobara u Beogradu

Goran Trivan: Na prostoru čitave Evrope postoji oko 17,6 odsto zaštićenih prirodnih površina, pri čemu je jedna trećina pod šumama. Srbija ima svega šest procenata zaštićenih prirodnih dobara, a Beograd samo 1,7 odsto. Zato je neophodno da se poveća broj zaštićenih zelenih površina bez obzira na to da li je reč o parkovima, šumama, park-šumama ili stablima. 
Za 2011. godinu već postoje studije zaštite šume Košutnjak, obrenovačkog Zabrana, Zvezdarske šume i staništa gljiva na Adi Ciganliji

Odbornici Skupštine grada doneli su na današnjoj sednici rešenja o stavljanju pod zaštitu prirodnog dobra „Grupa stabala hrasta lužnjaka kod Jozića kolibe” i proglašenju zaštićenih područja Miljakovačke šume i Arboretuma Šumarskog fakulteta. Takođe, usvojeno je i rešenje o prestanku zaštite sedam prirodnih dobara.
 Prema rečima Gorana Trivana, gradskog sekretara za zaštitu životne sredine, trenutno na prostoru čitave Evrope postoji oko 17,6 odsto zaštićenih prirodnih površina, pri čemu je jedna trećina pod šumama.
– Srbija ima svega šest procenata zaštićenih prirodnih dobara, a Beograd samo 1,7 odsto. Zato je neophodno da se poveća broj zaštićenih zelenih površina bez obzira na to da li je reč o parkovima, šumama, park-šumama ili stablima. Razlozi su krajnje pragmatični jer imamo potrebu da živimo čistije, zdravije i da sačuvamo zelenilo u gradu. Ovo je i jedan od načina da se spreče zloupotrebe zelenih površina, a cilj nam je da u narednom periodu u Beogradu bude 2,5 odsto zaštićenih površina, uz ambiciju da ih bude čak pet procenata – kazao je Trivan.
On je pojasnio da se Miljakovačka šuma nalazi u delu grada koji ima mnogo osnova da bude zaštićen kako bi se sačuvala i sprečila njegova uzurpacija.  Arboretum Šumarskog fakulteta jeste svojevrsna botanička bašta jer u njoj ima više od 240 biljnih vrsta i predstavlja bogatstvo glavnog grada. Trivan je istakao da za 2011. godinu već postoje studije zaštite šume Košutnjak, obrenovačkog Zabrana, Zvezdarske šume i staništa gljiva na Adi Ciganliji, koje će se takođe naći pred odbornicima na nekim narednim sednicama.
Na današnjoj sednici izmenjena je i Odluka o zaštitniku građana, kojom je promenjeno sedište zaštitnika građana i sada je Kosovskoj ulici 17.
Beoinfo
Sreda, 01. decembar 2010.

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis