петак, 26. новембар 2010.

Gde ste, gospodine Duliću?

Autor: Zagorka Golubović
Pozivam građane Zvezdare i Beograda da otkrijemo ko se to kocka sa održanjem zdrave ekološke sredine u našem gradu. Ko iznova pokreće upropašćivanje ovog blaga koje ima Beograd i kada će se definitivno shvatiti da niko nema prava da Beograd liši njegovih pluća koja nam omogućuju da se borimo protiv sve većeg zagađenja životne sredine.

Ovim novim planom o gradnji saobraćajnica kroz Zvezdarsku šumu razotkriva se licemerje zvanične politike koja poziva građane da na svakoj slobodnoj površini zasade bar jedno drvo, dok se sa druge strane gleda kroz prste (verovatno tajkunima koji bi da unosno utroše svoj nelegalno stečeni kapital), koja i na ovaj način pokazuje da joj je više stalo do toga da ugodi novoj moćnoj kapitalističkoj oligarhiji ne mareći za brojne proteste građana, niti za ekološke probleme koji bi bili izazvani ovako sistematskim napadima za uništavanje Zvezdarske šume.
S pravom se posle ovako uporne borbe da se prisvoji pravo na opšte dobro moramo zapitati ko je stvarni naredbodavac u Srbiji kada su u pitanju krupni projekti koji ugrožavaju grad i živote građana? Da li su predstavnici vlasti postali nemoćni da spreče ovakve pogubne planove, i da li ćute zato što su postali pioni onih koji obezbeđuju novac za njihove stranke, odnosno njihovo održavanje na vlasti? Gospodine Duliću, gde ste Vi u ovoj priči?
Kao ministar ekologije odgovorni ste da sprečite planove koji ugrožavaju zaštitu zdravog života. Ukoliko se ovo bezumlje nastavi i makar jedno drvo poseče na Zvezdarskoj šumi, pozivam građane da nastavimo naše akcije i zaštitimo ovo blago, koje retko koji grad ima i da masovnim protestima sprečimo da nam o sudbini odlučuju beskrupulozni milijarderi i da o tome ćute predstavnici vlasti, koji su na tim mestima da bi omogućili što normalniji i zdraviji život svojih građana, a ne zato da bi dozvolili da novi kapitalisti prisvoje Srbiju.
Danas 24/11/2010

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis