уторак, 02. новембар 2010.

Pravo na čist vazduh

Povodom 3. novembra Svetskog dana čistog vazduha
Poruka udruženja Zaštitimo Zvezdarsku šumu: Želimo da živimo u gradu u kome nećemo morati da nosimo gas maske.Niko nam ne može oduzeti pravo na čist vazduh, ni pravo da dišemo punim plućima.

Nema čistog vazduha bez drveća i zelenih površina

Nema čistog vazduha bez drveća i zelenih površina. Zato je neophodno da sačuvamo svako drvo i svaki park. I da zasadimo još mnoštvo drveća, stvorimo još mnoštvo parkova.

Nema čistog vazduha uz ovakav saobraćaj

Nema čistog vazduha uz ovakav saobraćaj. Saobraćaj je glavni uzrok vazdušnog i zvučnog zagađenja u Beogradu.
Da bismo udisali vazduh umesto izduvnih gasova nepohodno je da:
- Izmestimo tranzitni saobraćaj iz grada, što znači da obilaznica mora postati ekološki i investicioni prioritet prvog reda. Kamioni i cisterne nemaju šta da traže na gradskim ulicama.
- Smanjimo korišćenje putničkih automobila a povećamo udeo javnog prevoza, što znači da nam je metro nužan.
- Podstičemo ekološke načine kretanja, kao što su bicikl i pešačenje. Em je zdravije, em je jeftinije. Moramo da promenimo navike. Ne mora se baš uvek, po automatizmu, uskakati u kola.
Zabrinjava i opominje podatak da automobili u Beogradu potroše jednu trećinu od 1,3 miliona tona koliko iznosi godišnja potrošnja benzina i dizela u Srbiji.

Upozorenje
Imajući sve ovo u vidu, još jednom upozoravamo da bi bilo ekološki izutetno štetno probijanje bilo kakvih novih saobraćajnica kroz Zvezdarsku šumu, pod bilo kakvim izgovorom. Treba dodatno ograničiti, ne olakšati i uvećati pristup automobila Zvezdarskoj šumi.
Još jednom upozoravamo da u Beogradu treba saditi, ne seći. Umnožavati i širiti, ne uništavati i smanjivati parkove i zelene površine.

Želimo da živimo u gradu u kome nećemo morati da nosimo gas maske.


Da se ne zaboravi
Ovom prilikom, da se ne zaboravi. podsećamo da je prošle godine, upravo 3. novembra na Dan čistog vazduha, u Mirijevu, u ulici Nikole Doksata, posečeno 60 stabala u divljačkom testeraškom naletu.
Podsećamo da je čitav grad izložen nasrtajima varvara koje kod nas, iz nekog razloga, zovu investitorima. Ta razularena horda, gladna lake i brze zarade, nasrće na sve – od zelenih površina do zajedničke infrastrukture. Nije li jedan iz tog plemena pre neki dan presekao visokonaponski kabl i centar grada ostavio bez struje?

Pogledajte video
http://www.youtube.com/watch?v=HpKWwk3VShM
http://vimeo.com/16395828

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis