четвртак, 04. новембар 2010.

Hoće li i drveće Zvezdarske šume ostati na broju?

Strategijom ćemo se boriti za svako drvo u gradu, a biće sklonjena samo ona stabla koja moraju da se uklone, rekao je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.
Znači li ovo da će i drveće Zvezdarske šume ostati na broju?
Znači li to da će se odustati od probijanja saobraćajnica koje bi iskasapile Zvezdarsku šumu?

Povodom Svetskog dana čistog vazduha gradonačelnik Beograda Dragan Đilas je izjavio da je pokrivenost teritorije Beograda drvećem oko 11,2 odsto i da bi u narednih nekoliko meseci trebalo da bude usvojena strategija pošumljavanja glavnog grada.
- Naša strategija predviđa u narednih nekoliko godina sadnju 100.000 novih stabala, koja bi omogućila da pokrivenost grada drvećem bude preko 30 odsto. U prvoj fazi zasadićemo 50.000 novih sadnica, što je 20 odsto teritorije grada. Sredstva koja će nam za to biti potrebna nisu mala, ali planiramo da najveći deo dobijemo od najvećih zagađivača vazduha u gradu, i to naplatom ekoloških taksi. Ta sredstva ćemo usmeriti ka stvaranju zelenih površina i šuma u Beogradu. Strategijom ćemo se boriti za svako drvo u gradu, a biće sklonjena samo ona stabla koja moraju da se uklone.
Znači li ovo da će i drveće Zvezdarske šume ostati na broju?
Znači li to da će se odustati od probijanja saobraćajnica koje bi iskasapile Zvezdarsku šumu, kao što se odustalo od proširenja KBC „Zvezdara“ i izgradnje doma za stare u okviru šumskog komlpeksa?
Znači li to da će biti vraćene zelenilu površine koje su generalnim i detaljnim planovima već otete za građevinsko zemljište a, srećnim slučajem, još uvek nisu privedene nameni?
Znače li to da će biti onemogućeno divljanje „investitora“?
Znači li to da će biti umereni apetiti Direkcije za gradsko građevinsko zemljište?
Znači li to da će urbanisti pokazati više ekološke svesti?
Ciljevi zvuče lepo, nema im se šta zameriti, ali – ciljevi su ciljevi a realnost često nešto sasvim drugo.
Reči su reči, a dela su dela.
O svemu ćemo suditi po delima, ne po rečima.
Na gradonačelniku, Gradskom veću i Skupštini grada je da opredeljenje za očuvanje svakog drveta pokažu i kod regulacionog plana Zvezdarske šume. Ukoliko planom budemo dobili saobraćajnice i trase turističkog voza umesto drveća i staza, ukoliko budemo dobili građevinske umesto zelenih površina, najavljena strategija je pala.

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis