среда, 13. октобар 2010.

Koliko nas koštaju urbanistički planovi

Izrada urbanističkih planova nije jeftina zabava. U 2010. godini grad Beograd će na urbanističke planove potrošiti 460 miliona dinara ili 4,6 miliona evra.
Za regulacioni plan Zvezdarske šume je samo u 2010. godini izdvojeno više od 2 miliona (2.083.181) dinara ili preko 20 hiljada evra. Koliko je potrošeno ranijih godina, počev od 2005. kada je doneta odluka o izradi ovog katastrofalno lošeg plana?
Izrada planova se poverava bez javnog konkursa, bez ikakve konkurencije, bez uvida javnosti, samovoljnom odlukom gradskih vlasti. Na izradu planova ni stručna, ni šira javnost nemaju faktički nikakvog uticaja. Umesto ozbiljne javne rasprave imamo farsu koja se zove javni uvid, uz mogućnost podnošenja primedbi o kojima, ponovo samovoljno i bez učešća javnosti, odlučuje famozna, zloglasna Komisija za planove.
Nije onda čudo što su rezultati takvi kakvi jesu i što je grad Beograd žrtva krajnje urbanističke neodgovornosti i neozbiljnosti.
Pritom se za izradu urbanističkih planova razbacuje novac sviju građana, i svi građani trpe posledice.
Da bi se kako tako zabašurilo o čemu se tu radi, koristi se izraz – plan detaljne regulacije (PDR) – umesto: detaljni regulacioni plan (DRP), jer ovaj drugi ima previše nezgodnu skraćenicu koja zapravo razotkriva suštinu stvari.
Preuzmite dokument sa iznosima predviđenim za regulacione planove grada Beograda u 2010. godini.

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis