понедељак, 6. септембар 2010.

Prestonica šupljih pluća

Beogradske Sume sve cesce na udaru obesnih neimara
-Milenko Kovacevic
-Foto:Dusan Misic

Svega nekoliko kilometara od centra Beograda,slobodno,u svom prirodnom okruzenju, zive kolonije veverica, jezeva, sova,deltlica... Da li ce tako i da ostane? Znace se uskoro,kada bude stavljena tacka na novi regulacioni plan Grada i kada se konacno bude znala sudbina sume na Zvezdari.

    Da je glad za kvadratima uzela maha, svedoce i mnoge raskrcene zelene povrsine u Lisicjem jarku,Bezanijskoj kosi, Avali. Pa tako, ni ostalih 11.365 hektara suma u glavnom gradu, nisu bezbedni.
    Prema prvobitnoj verziji novog regulacionog plana,trebalo je da se unisti 2,45 hektara sumskog pojasa iznad KBC Zvezdara,zbog prosirenja KBC Zvezdara i izgradnje starackog doma. Inicijativom Udruzenja za zastitu Zvezdarske sume, a uz podrsku gradonacelnika Dragana Djilasa, odustalo se od te ideje. Medjutim, pretnja da se "levo plucno krilo Grada" oskrnavi i dalje postoji.

    Zvezdarska suma jedna je od najkvalitetnijih na teritoriji Beograda,sa preko 40.000 stabala hrasta luznjaka, javora, belog i crnog bora, jasena... Ona nije samonikla, vec su je sadili Gorani i ucenici Seste muske gimnazije ,neposredno posle Drugog svetskog rata, sa namerom da se sanira kliziste, ublaze naleti kosave, zastiti vazduh od zagadjenja i da se stvara neophodan kiseonik - prica Dejan Simonovic, inicijator udruzenja za zastitu Zvezdarske sume.
    Prema njegovim recima,kada je posadjena, prostirala se na cak 148 hektara. U medjuvremenu, poslednjih 15 godina raskrceno je preko 11 hektara sumskog pojasa. Ali,glavni udar na ovu zelenu oazu tek predstoji. U novom regulacionom planu, ipak mora biti poseceno 3,4 hektara sume zbog izgradnje saobracajnica izmedju drvoreda.
    -Prema tom planu,oni hoce da od sumskih putica, naprave asfaltirane staze, po kojima ce ici turisticki vozici. Time bi se ovaj jedinstveni kompleks isparcelisao. Stvorilo bi se vise parkova, a kao sto vidite, pored svakog, vec postojeceg asfaltiranog puta, se nalaze divlje deponije - prica Simonovic.
    Clanovi ovog Udruzenja, tokom aprila izbacili su iz sume vise tona raznog smeca i suta. Nazalost, slika je danas identicna pre sredjivanja. Nesavesni gradjani, tik uz put odlazu automobilske gume, staru garderobu, plasticne flase...
    Sa unistavanjem zelenih povrsina se ne slaze ni Goran Trivan prvi covek Sekretarijata za zastitu zivotne sredine.
    -Mi smo veoma sumnjicavi po pitanju novog regulacionog plana.I u ovom slucaju podrzacemo inicijativu gradjana, kao sto smo ih podrzali kada su zaustavili secu sume iznad Gradske bolnice. Znamo da postoji potreba za stambenim i poslovnim prostorom, ali to nikako ne sme da ide na ustrb suma. Prosto je neprihvatljivo da devastiramo postojece sume, a pri tom se borimo da zastitimo svako stablo - kaze sekretar Goran Trivan.
    U Urbanistickom zavodu Beograda tvrde da prvobitni planom nije bila ni planirana seca svih 2,4 hektara sume, za potrebe prosirenja Gradske bolnice.
    -Prvobitnim planom, ne bi bilo poseceno ni jedno vredno stablo. Uglavnom bi to bila ona stabla slabijeg kvaliteta i siblje, a na njihovom mestu je trebalo da budu sagradjeni objekti paviljonskog tipa. Tom prilikom, svako stablobi bilo valorizovano.Plan je imao saglasnost "JKP Zelenila".Ipak, zbog inicijative gradjana, odustalo se od ovog plana, pa ce novi objekat gradske bolnice zidati u ulici Rifata Burdzevica(Presevskoj),a preko potrebni dom za stara lica jos uvek nema planiranu lokaciju na teritoriji opstine Zvezdara - kazu u Urbanistickom zavodu Beograda.
    Prema novom planu,kroz sumu se planiraju putevi dimenzionisani za prolaz neophodne infrastrukture za postojece i planirane stambene objekte- pre svega preko potrebna kanalizaciona mreza, koja predstavlja veliki problem za ljude koji zive na ovom delu Zvezdare kao i za aktivno kliziste.
    Po gradskoj carsiji suska se da Vojska prodaje zemljiste i objekte, koji se nalaze unutar Zvezdarske sume. Na oko, lep kolac za gramzive investitore novokomponovane tajkune.
    -Postoji opasnost da posle iseljavanja kasarne u Volginoj ulici jos 14 hektara,ove ambijentalne celine, bude pretvoreno u stambeno-poslovni prostor. Ta kasarna, u ekoloskom smislu je integralni deo sume i nalazi se u njenom srcu,tik pored Opservatorije - objasnjava Zoran Pavlovic,clan udruzenja za zastitu Zvezdarske sume.
    Zbog straha da ce preko noci, gradjevinske masine poceti da kopaju temelje na mestu gde se nalaze napustene vojne barake,clanovi Udruzenja pisali su Ministarstvu zivotne sredine i prostornog planiranja. Tamo su dobili uverenje, da pomenuti prostor sigurno nece biti pretvoren u stambeno-poslovni kompleks.
    -Ne smemo vise nikome da verujemo. Evo,kao sto mozete videti, u poslednjih pet godina nikle su citave stambene cetvrti na prostoru, gde je nekada bila suma. A,koliko su investitori bezobzirni svedoce mermerne table na novim vilama, gde im daju nazive po drevnim italijanskim gradovima - prica Pavlovic.
    Odgovore na pitanja, sta ce biti sa sumom na Zvezdari i drugim zelenim povrsinama u Beogradu, potrazili smo u Sekretarijatu za urbanizam i gradjevinske poslove. Posle visednevnih poziva, mejlova i faksova, sekretar Milan Vukovic nas je udostojio kratkog odgovora.
    -Novi detaljni regulacioni plan prosao sve zakonske procedure i upucen gradskoj Skupstini - kratko ce Vukovic.
    Prema recima prvog coveka udruzenja za zastitu Zvezdarske sume Dejana Simonovica, veoma vazan momenat se desio,kada je Zavod za zastitu prirode Srbije pokrenuo postupak zastite sume.Jer dok se studija ne zavrsi, ovo podrucje mora da bude pod posebnom paznjom. Pored ekoloskih faktora, on navodi, da ovo podrucje je od izuzetnog strateskog znacaja zbog Opservatorije.
    -Vlada Kraljevine Jugoslavije 1929. godine odobrila je sredstva za izgradnju nove,moderne opservatorije na povrsini od 4,5 ha, na brdu Veliki Vracar, koje od tada, kao i citav deo grada nosi naziv Zvezdara - po "zvezdarnici". Astronomska opservatorija je izgradjena izmedju 1929. i 1931. godine,a projektovana je kao kompleks sa Upravnom zgradom i paviljonima u kojima je smestena astronomska oprema. Zbog smanjenja svetlosnog zagadjenja, tada su napravljeni prvi planovi da se golet na obodu grada posumi - objasnjava Simonovic kako je nastala suma na Zvezdari.
    Zvezdarska suma se prostire na povrsini od oko 137 hektara, od cega je samo 21 hektar uredjen kao park. Prosecna starost vegetacije iznosi oko 60 godina, a najveci deo sume cine ciste ili mesovite vrste drveca - bagrem, crna i kanadska topola, americki jasen, gorski javor, beli jasen, hrast, crni i beli bor, kesten, bukva, lipa, platan, kao i sumsko i ukrasno siblje.
    Vreme ce pokazati da li ce Beograd i Zvezdarci i dalje disati na ovo plucno krilo.

--TESTERE NA KOSUTNJAKU--
Bezanijska suma i Kosutnjak nisu postedjeni neplanske sece.Velelepne vile i teniski tereni podignuti u Zelengorskoj ulici, u sumi, na trougulu izmedju stambenog bloka "Kolonije Zmaj 2", autoputa "Beograd-Zagreb" i novobeogradskog bloka 50, neposredno uz ulicu Joze Scurle. Pa tako korisnici Doma za stare, umesto u sumu, gledaju u novoizgradjene objekte. Motorne testere radile su i u ulici Miloja Zakica u Filmskom gradu. Za prethodne tri godine, tamo je podignuto desetak kuca.

--SUME U BROJKAMA--
Beograd ovog trenutka ima 11.365 hektara zelenih povrsina, sto cini 14,6 odsto ukupne teritorije. Na uzoj gradskoj teritoriji, u centralnih deset opstina. Na parkove otpada 385 hektara, skverove i trgove osam, zelenilo duz saobracajnica 175 hektara, dok gradske sume i recna ostrva se prostiru na 1.800 hektara. Beogradski drvoredi imaju oko 67 000 stabala.

"Arena 92", od 31. avgusta 2010. godine, broj 33, strana 30

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis