понедељак, 20. септембар 2010.

Grad bez građana

Tako se gradi(lo) u Beogradu i Srbiji

Autor: Ksenija Petovar

Različite forme participacije građanstva u uređenju i korišćenju gradskog prostora nesumnjiva su vododelnica gradova na one s indikatorima visokog kvaliteta življenja u odnosu na gradove u kojima se građani suočavaju sa brojnim problemima u funkcionisanju svakodnevnog života. »Grad po meri čoveka«, da upotrebimo sintagmu Rudija Supeka, jeste grad u kojem različite društvene grupe mogu da ostvaruju svoje potrebe, u kojem institucije funkcionišu u korist interesa i potreba građana, u kojem je gradski prostor organizovan tako da bude podoban za društvene grupe za koje se ne tako davno, čak i u evropskim gradovima, smatralo da nemaju tu šta da traže.

Gradski prostor se danas sve više organizuje tako da bude pogodan za sigurno kretanje pešaka, bezbedan za decu, lak za korišćenje slabovidim i teže pokretnim građanima, zdravstveno siguran i ekološki vredan. Ostvarivanje ovakvih odlika gradskog prostora nije moguće bez aktivnog učešća građana i njihovog angažmana kako kroz institucionalne, tako i u vaninstitucionalnim formama delanja. Gotovo svi relevantni evropski dokumenti o gradovima (Evropska gradska povelja i dr.) angažman građana stavljaju u prvi plan i obavezuju lokalne vlasti na aktivnu saradnju s udruženjima građana u gotovo svim pitanjima od važnosti za kvalitet života u gradu.
Pročitajte tekst u celini
Izvor: Republika

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis