уторак, 24. август 2010.

Ma, šta nam reče

-Tako, neće biti seče Zvezdarske sume, niti divljih naselja poput Kaludjerice, nastalih u “rupama” tadašnjeg Generalnog urbanistickog plana, kao ni nesklada gradskih i opštinskih interesa, koji će ovim planovima, propisanim Zakonom o planiranju i izgradnji, biti onemogućen. A s druge strane, tvrdi, mladi parovi I svi koji vape za sopstvenim stanom ce moći da grade i da planski “proširuju”, kako je u razvijenom svetu, kaže prvi čovek Zvezdare.

- Zvezdara I Beograd dobiće za nekoliko meseci jednu od najsavremenijih saobraćajnica u ovom delu Evrope. Bulevar kralja Aleksandra (neki ga još zovu Bulevar revolucije) će iz nekada “uskog grla”, prerasti u modern “protočnu” ulicu sa nizom novih zgrada, lokala i platana.
To za naš dodatak, najavljuje predsednik beogradske opštine Zvezdara Milan Popović. Seriju tekstova Moja opština započinjemo razgovorom sa njime jer je u više navrata zvanično ocenjeno da je opština Zvezdara trenutno jedna od najmodernijih i najagilnijih u rešavanju problema stanovnika, o čemu svedoče novi šalteri bez guzvi, u prijatnoj Sali sa velikim plazma ekranom…
Negodovanje da je Bulevar, sa kojim je započeo priču, ulica “pokošenog” srca-isečenih starih platana po kojima je bio prepoznatljiv – on sa osmehom negira, najavljujuci kako će se gradjani iznenaditi: u stari Bulevar, stižu novi platani uzgajani u Nemačkoj, visoki oko 10 metara. Presadjivani šest puta – jednaki i zdravi.
Dotrajale zgradice s kraja prošlog i početka ovog stoleća na parnoj strani,kako im je vek istekao I za obnovu, već od sledeće godine zameniće nove gradjevine i radnje koje će učiniti da Bulevar kralja Aleksandra liči na značajne ulice evropskih metropola. Kriterijumi i cene kvadrata biće visi, najavljuje predsednik opštine.
Na neparnoj strani, vlasnici starih gradjevina imaće u svojim rukama njihovu obnovu, u skladu sa regulacionim planom. A tezge Bulevara kao “relikt” krize devedesetih, čiji su se mnogi vlasnici dosad obogatili – uz pomoc komunalne policije biće odavde proterane. Kako još najavljuje Popovic, u značajnim planovima je i gradnja Mirijevskog bulevara, koji će povezivati Palilulu i Zvezdaru, zbog čega će se osloboditi gužvi neki prilazi Bulevaru na kojima se satima čeka. Posle uspesne obnove sportskog centra “Olimp”, sagovornik najavljuje i gradnju sportskog centra u Mirijevu.
Veliki Mokri Lug, tačnije, Cvetanova ćuprija konačno će,do kraja iduće godine, dobiti i fekalnu I kišnu kanalizaciju. Velike količine padavina i jaki slivovi, uz izliv septičkih jama,napravili su haos.
U Malom Mokrom Lugu planira se uredjenje groblja koja su godinama zloupotrebljavala privatna lica.
- Pored toga, založiću se da dobijemo još jedan kvalitetan park – u šumi koja je nazivana Baba Velkina suma ili Stepin Lug, Titov gaj...Umesto da bude “slepo crevo” Srbijašuma, predložićemo da Zelenilo napravi kvalitetan park. Na Zvezdari smo poslednjih nekoliko godina izgradili I rekonstruisali 20 manjih parkova. Ali problem je u mentalitetu gradjana. Ako vi uredjujete,a neko uništava, pa vas proziva da to popravljate, onda vam dodje da odgovorite da to nisu isprljali i unisšili Francuzi,nego isti ti Beogradjani.
Kako priča,u park sportskog centra “Olimp” pojedinci dolaze da bi vadili šrafove iz klupa. Nered koji postoji oko nas smo sami napravili kaže. Pored 50 korpi za otpatke, ovde ih opet bacaju po travi. Za Popovića je čistoća grada centralna tema i poručuje: “Gradjani treba da shvate da nešto treba da ostavimo potomstvu, a izgled Zvezdare i grada koji ostavljamo zavisi od nas samih, ne samo od opštinskih vlasti. Ostavićemo, ako budemo dobri domacini”.
Predsednik opstine Zvezdara s ponosom ocenjuje da je u ovom delu Beograda bespravna gradnja potpuno zaustavljena – ko započne da gradi nelegalni objekat, bude mu brzo srušen jer ne može da bude legalizovan. Najvise su zaustavljanju divlje gradnje doprineli, dodaje, regulacioni planovi delova grada koji ce omogućiti privatnu gradnju u propisanim gabaritima.
-Tako, neće biti seče Zvezdarske sume, niti divljih naselja poput Kaludjerice, nastalih u “rupama” tadašnjeg Generalnog urbanistickog plana, kao ni nesklada gradskih i opštinskih interesa, koji će ovim planovima, propisanim Zakonom o planiranju i izgradnji, biti onemogućen. A s druge strane, tvrdi, mladi parovi I svi koji vape za sopstvenim stanom ce moći da grade i da planski “proširuju”, kako je u razvijenom svetu, kaže prvi čovek Zvezdare.
Mirjana Nikić

Politika Petak 20.8.2010. Dodatak Moja kuća strana 7
Moja Opština – Zvezdara
Novi platani u starom bulevaru


Zvezdara

1 коментар:

  1. A sta je sa zemljistem na teritoriji kasarne koje moze biti vraceno u naturi, koje su mom dedi oduzeli crveni da bi se njihovi potomci maskirani u plave sada svojski trudili da nastave to sveto delo?!?

    ОдговориИзбриши

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis