понедељак, 21. јун 2010.

Zaustavimo saobraćajnice, spasimo Zvezdarsku šumu

Zaustavimo probijanje saobraćajnica kroz Zvezdarsku šumu from Zvezdarska suma on Vimeo.


Planeri nisu odustali od masakra Zvezdarske šume. Istina, neće biti proširenja KBC „Zvezdara“ na račun šume i izgradnje doma za stare. Ali će zato taj deo šume biti brutalno presečen dvosmernom saobraćajnicom koja se nastavlja na ulicu Bana Ivaniša i izbija na Trnavsku. Šumsko područje se parceliše. Deo šuma će se poseći, drveće žrtvovati asfaltu. Saobraćajnicom se sasvim poništava pozitivni ekološki efekat odustajanja od proširenja Gradske bolnice i izgradnje staračkog doma.
Ne samo to. Čitava šuma će biti masakrirana saobraćajnicama. Predviđa se probijanje čak četiri novih saobraćajnica i proširenje ili produženje već postojećih.
U zbiru, regulacioni plan Zvezdarske šume predviđa smanjenje zelenih površina za 3,2 ha a uvećanje saobraćajnih za isto toliko.




Biće i mnogo gore. Naši maštoviti, šumožderski nastrojeni planeri predvideli su i turistički vozić koji će krstariti šumom. Vozić nije bezazlena planerska igračka. Podrazumeva proširenje i asfaltiranje zemljanih staza. Što neminovno povlači krčenje okolnog zelenila. Pod asfaltom šuma ne diše. Uzme li se u obzir putanja vozića, u Zvezdarskoj šumi više gotovo da i neće ostati staza sa prirodnom podlogom, za šetnju i rekreaciju.
Planerima nije jasna osnovna stvar – da šuma nije mesto za vozikanje vozićem i automobilima već za druge aktivnosti. Uloga šume nije saobraćajna već ekološka i rekreativna.
Svi izgovori za probijanje saobraćajnica su lažni.
Planeri se pozivaju na protivpožarna pravila a planiraju saobraćajnice, ne protivpožarne prilaze. Pozivaju se na dopis MUP-a iz oktobra 2009. godine, a saobraćajnice su ucrtali u nacrt plana koji koji je završen ranije. Pomenuti dopis ne postoji u dokumentima plana koji se nalaze u Sekretarijatu za urbanizam. Urbanistički zavod uopšte nije odgovorio na zahtev da nam dostave taj dokument. Nastavlja se igra antidatiranja i prikrivanja dokumentacije.
Tvrde da, gle čuda, baš u šumi ne sme bitiu nijednog slepog prilaza, iako slepih ulica ima mnoštvo po čitavom gradu.
Tvrde da sve kuće moraju imati pristupne puteve. Još jedan neubedljiv pokušaj podvale. Recimo, sve kuće u području iznad KBC „Zvezdara“ već imaju pristup iz Trnavske ulice. Ne radi se o pristupima već o gustoj saobraćajnoj mreži koja će imati katastrofalni učinak po šumski eko sistem.
Izduvni gasovi vozila su glavni izvor zagađenja.

Pozivamo Sekretarijat za zaštitu životne sredine, gradonačelnika, Gradsko veće, Skupštinu grada da spreče ovo urbanističko bezumlje i ekološko divljaštvo.
Pozivamo Zavod za zaštitu prirode Srbije da konačno započne najavljeni postupak zaštite Zvezdarske šume umesto da, kalkulantski, čeka da urbanisti poseku šta su naumili pa da onda štiti ono što ostane. Ako išta ostane.

Sprečimo šumocid!
Zaustavimo probijanje saobraćajnica kroz Zvezdarsku šumu!


Udruženje Zaštitimo Zvezdarsku šumu
Kontakt: 064 1776 182, 062 241 914, 069 238 67 80

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis