петак, 02. април 2010.

Okrugli sto: DOSIJE BULEVAR

Panel diskusija: Urbano zelenilo Beograda, Dosije Bulevar Kralja Aleksandra, Ekološki pokret Zeleni talas,
Studentski kulturni centar,
Beograd, 06.04. 2010
Mala sala 18.00h

Skup je zamišljen kao panel diskusija koja ima za cilj da kroz stručnu i građansku vizuru osvetli nedavni događaj kada je akcijom gradskih vlasti i pored protesta građana i stručnjaka posečen najstariji drvored u Beogradu. Razgovaralo bi se o uticaju ove promene na životnu sredinu, odnosno o mogućnostima za rast novog drvoreda u uslovima velikog zagađenja.
Ekološka dimenzija – nenadoknadivost štete. Odnos prema prirodi u gradovima. Ideja životne sredine i opšteg dobra. Urbano zelenilo – strategija grada, uloga građana. Pasivizacija građana, stanje u javnim gradskim preduzećima i posledice. Uređnje parkova i zelenih površina, građanske inicijative, iskustva evropskih gradova.
Predstavljanje projekta EP Zeleni talas: Zeleni krovovi Beograda.
Politička dimenzija - Masakr drvoreda: gest vlasti, uslovljavanje, ultimatum i politika svršenog čina. Pregled istorijskih primera sličnih postupaka u Srbiji i svetu. Simbolička akcija i njeni efekti, novo računanje vremena – novi drvored. Drvo u gradu kao spoj duhovnog i materijalnog principa, kao spomenik vremena, kontekstualizacija i smisaonost javnog prostora. Zelenilo kao paradigma odnosa vlasti prema građanima.
Građanska dimenzija – pojedinačni građani organizacije ili pokreti. Nužnost alternative
Napomena:
Razgovor bi bio snimljen, autorizovan i objavljen u vidu prigodnog ilustrovanog zbornika kao svedočanstvo na ovaj događaj.

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis