понедељак, 8. фебруар 2010.

Spasavanje platana - zagrljajem

ZELENO - Udruženje građana „Sačuvajmo beogradske platane“ jučerašnjom akcijom „Zagrlimo platane“, u Bulevaru kralja Aleksandra, pokušalo je da apeluje na građane da spreče seču drveća. JKP „Zelenilo Beograd“ je na osnovu opšte ocene stanja drvoreda u Bulevaru donelo odluku o njegovoj zameni. Studije o stanju platana radili su stručnjaci Šumarskog fakulteta, a, prema njihovom mišljenju, platani su u izuzetno lošem stanju i njihov životno vek procenjuje se na još sedam do 10 godina.
- Te studije nisu dostupne javnosti, ne verujemo u priču da je neophodno da se poseku zato što su u lošem stanju. U subotu smo uprkos hladnom vremenu izašli na ulicu i potpisivali peticiju i za sada imamo 500 potpisa. Ovo je simboličana akcija kojom želimo da zaštitimo platane od seče zato što verujemo da grad želi da na tom mestu napravi parking - kaže za „24 sata“ Miloš Živković iz udruženja „Sačuvajmo beogradske platane“.
U delu Bulevara od Vukovog Spomenika do Ustaničke nalazi se 431 stablo, a planirana je seča 329. Na delu od Batutove do Gospodara Vučića 48 stabala ostaće sačuvana jer su, prema procenama, dobrog stravstvenog stanja, a 54 mlada stabla biće izvađena sa korenom i presađena na zelene površine u neposrednoj blizini Bulevara.
tm - 08.02.2010. - 00:02
24 sata

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis