петак, 26. фебруар 2010.

Počela seča platana


26. februar 2010. | 10:08 -> 17:15 | Izvor: B92, Beta, Tanjug Beograd -- Na tri mesta u Bulevaru kralja Aleksandra u Beogradu jutros je počela seča platana. Početak uklanjanja drvoreda protiče uz proteste građana.
Na tri mesta u Bulevaru kralja Aleksandra u Beogradu jutros je počela seča platana. Rad ekipa gradskog zelenila obezbeđuje policija. Građani okupljeni u neformalnom udruženju "Sačuvajmo beogradske platane" tvrde da je u pitanju zdravo drveće, dok vlasti najavljuju da će platani do jeseni biti zamenjeni novim, odraslim sadnicama.
Pojedini građani nezadovoljni su sečom drvoreda u Bulevaru. Povremenim prekidima saobraćaja, negodovanjima upućenim policiji i radnicima “Gradskog zelenila”, izražavali su svoje nezadovoljstvo zbog uklanjanja platana.
Seča drveća počela je jutros. Boris Drenča iz neformalnog udruženja “Sačuvajmo beogradske platane” tvrdi da su posečena drveća dokaz da su u pravu.
“Ono što smo govorili nažalost se pokazalo kao istina, da oni žele da iseku zdravo drveće i možete videti da su zdrava drva sva isečena”, kaže on.
“Ovde se radi o čuvanju ljudi, ljudi koji su ovde, žive, njih drveće štiti i od zagađenja, i od buke, i smanjuje temperaturu nekoliko stepeni”, podseća Drenča.
Gradske vlasti ne odgovaraju na optužbe građana. Gradski sekretar za komunalne i stambene poslove, Predrag Petrović, kaže da se sve odvija po planu.
“Građani su izrazili reagovanje zato što se to radi sve odjedanput. Oni su imali mišljenje da to treba raditi sukcesicvno. Objasnili smo im da je sada prilika da se uradi sanacija celokupnog drvaoreda”, kaže on.
Uklanjanje stabala bi trebalo da traje nedelju dana, nakon čega će početi i radovi na uređenju Bulevara kralja Aleksandra.
Spor zbog seče drveća traje već nedeljama, a nakon što su se ekipe “Gradskog zelenila” pojavile na Bulevaru sa motornim testerama, građani koji se ne mire sa sečom platana najavljuju žalbu evropskim institucijama.
Prema najavama gradskih vlasti, u Bulevaru će biti posečeno oko 300 bolesnih stabala, a planirano je sađenje 500 sadnica za sada nepoznate vrste drveća.
Uklanjanje platana, za koje su stručnjaci procenili da su oboleli i da samim tim predstavljaju opasnost za građane, sprovodi se uporedo sa rekonstrukcijom kolovoza, tramvajskih šina i trotoara u najdužem beogradskom bulevaru.
Radovi u Bulevaru kralja Aleksandra će obuhvatiti rekonstrukciju dvokolosečne tramvajske pruge i kontaktne mreže od Vukovog spomenika do Gospodara Vučića, dužine 2 500 metara, rekonstrukciju kolovoza i trotoara, radove na odvodnjavanju kolovoza i tramvajske pruge, obnavljanje saobraćajne signalizacije i opreme, osvetljenje, izmeštanje i zaštita elektroenergetske i telekomunikacione mreže i kablovske kanalizacije, te zaštitu postojećeg toplovoda i radove katodne zaštite.
Pored toga, komunalna preduzeća "Beogradske elektrane", "Beogradski vodovod i kanalizacija", "Zelenilo - Beograd", "Telekom Srbije" i "Elektrodistribucija Beograd" izvodiće radove na svojim instalacijama i o svom trošku.
Biće zamenjeno oko 4 300 metara vodovodnih cevi i više od 200 priključaka na vodovod, biće urađeno 2 700 metara magistralnog toplovoda, 900 metara priključaka na toplovod i drugo.
B92

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis