уторак, 02. фебруар 2010.

Odbijena inicijativa Dragana Đilasa

Komisija za planove nije prihvatila inicijativu gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa da se Zvezdraska šuma sačuva od seče, saopštila je grupa građana „Zaštitimo Zvezdarsku šumu“. Naime, oni u svom saopštenju navode da su došli do zapisnika gradske komisije za planove u kojem se vidi da nije prihvaćen predlog gradonačelnika da se odustane od planova proširenja KBC Zvezdara nauštrb šume.
Naime, novim planom za Zvezdarsku šumu predviđeno je izgradnja tornja-vidikovca od 35 metara u blizini Opservatorije, proširenje Instituta „Mihajlo Pupin“, izgradnja bazena i sportske hale u šumi. Grupa građana koja se bori za očuvanje Zvezadrske šume najavila je ulične proteste ukoliko se počne sa realizacijom ovog plana.
Inače, ova grupa građana je povodom, Svetskog dana čistog vazduha, pokrenula je inicijativu - Drveće za bebe! Inicijatori predlažu Vladi i gradu Beogradu, da se za svako novorođeno dete u glavnom gradu zasadi po jedna mladica u Zvezdarskoj šumi. Njihov apel je: Novi život obavezuje.
Autor: B. R. 31/01/2010
Danas

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis