недеља, 31. јануар 2010.

Mimo građana

Ponovo se, i povodom zamene platana na Bulevaru kralja Aleksandra, ponavlja uobičajena priča: o važnim zahvatima u ovom gradu se odlučuje mimo i iza leđa građana, bez odgovarajuće stručne i javne rasprave.
Postavlja se niz pitanja.
Kako to da su platani u Bulevaru odjednom oboleli a do nedavno to niko nije pominjao? Ako se to znalo već pre par godina, zašto nije ništa preduzeto na lečenju drveća? Zašto nije obaveštena javnost? Zašto nije vođena ozbiljna stručna i javna rasprava o tome šta da se preduzme?
Kada se čovek razboli, ne ubijate ga nego lečite. Zašto bi sa drvećem bilo drugačije?
Zašto se još jednom sve zbrzava?
Na ovako važnim poduhvatima se radi godinama i decenijama. Poznat je prirmer sa kakvom ozbiljnošću je Pariz pristupio zameni drvoreda na Jelisejskim poljima.
Svojim raskošnim krošnjama platani Bulevaru daju osoben izgled i predstavljaju jedan od simbola Beograda. Nije istina da platan nije drvoredno drvo, ima ga i u drugim velikim gradovima širom sveta.
Zašto se tako bahato uništavaju simboli Beograda? Zašto se tako olako narušava jedna važna ambijentalna celina?
Još uvek se ne zna šta će biti posađeno u Bulevaru umesto platana, što je još jedan dokaz neverovatne neozbiljnosti kojim se pristupa ovom značajnom i dalekosežnom zahvatu. Princip – lako ćemo - ne vodi nigde. I nije obeležje odgovorne uprave.
Manje drveće o kome se govori neće moći da zameni postojeći drvored ni u estetskom, ni u ekološkom, ni u simboličkom pogledu.
Kako će mlada stabla podneti zagađenje jedne od najvećih i najprometnijih ulica u Beogradu?
Zašto će Bulevar mesecima ostati bez drveća, od seče pa sve do završetka rekonstrukcije?
Koliko će sve to da košta?
Zahtevamo da se pitanje drvoreda odvoji od pitanja rekonstrukcije Bulevara i da se o ovom problemu otvori krajnje ozbiljna stručna i javna rasprava tokom koje bi se razjasnilo ima li leka postojećem drveću i, ako ga nema, kako ga adekvatno zameniti a da se ne uništi ambijent i jedinstveni šmek Bulevara.
Načelo – sve od nule i i sve počinje od nas nije obeležje dobre uprave. Dobra uprava čuva i unapređuje ono što joj je povereno.
Beogradski sindikat
Udruženje Zaštitimo Zvezdarsku šumu

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis