уторак, 16. фебруар 2010.

Novi prilozi heraldici

Autor: Goran Petrović
Imajući u vidu planove sa Zvezdarskom šumom, a sada i planiranu seču drvoreda platana duž Bulevara, sasvim je primereno pokrenuti inicijativu za promenu grba opštine Zvezdara.
Naime, u dnu grba, umesto krošnji drveća, mogao bi se naći crtež nekoliko poprečenih automobila, najupečatljivije bi bilo džipova. Dva zmaja koji drže zastave Beograda i Zvezdare mogli bi biti zamenjeni ljudima koji drže motorne testere. A bilo bi neophodno ukloniti i sazvežđe iz centralnog polja, veoma je staro i nikada se ne zna da li bi nekome moglo da padne na glavu. Međutim, od nesumnjive je opšte koristi da ovo središnje mesto ostane prazno, te da se na sat ili dva izdaje svakome ko ima novca da tu nešto ucrta, svoj portret, svoj klima-uređaj, letnju baštu kafića, tržni centar...
Samo ime, Zvezdara, ipak ne bi trebalo menjati. Ne moramo baš u svemu da preterujemo. Valjalo bi da nas i buduće generacije pamte po nečemu lepom.
Izvor: Sačuvajmo beogradske platane

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis