недеља, 14. фебруар 2010.

Grupa studenata Ekologije i zaštite životne

Predstavljamo Grupu studenata Ekologije i zaštite životne sredine Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu
Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu je možda jedna od najzapostavljenijih državnih visokoškolskih ustanova. Kvalitetna nastava koja se pruža od samog početka studija, praćena terenskom nastavom iz odgovarajućih oblasti, nažalost nije dovoljna da bi se uvideo veliki potencijal stručnih kadrova, koji u velikom broju sede na birou ili se bave poslovima za koje se nisu školovali.
Prema starom načinu studiranja, koji je što se tiče budućih Biologa-Ekologa, važio od prve generacije upisanih školske 1997/98 pa do upisa 2006/07, 4 smera su se mogla izabrati na samom upisu, od kojih bi nesumnjivo smer Ekologija i zaštita životne sredine trebalo da ima najveći potencijal, ako se uzme u obzir naš bezuslovni juriš ka Evropskoj uniji. Svega 30 studenata koji upišu ovaj smer, tokom celih 9 semestara+diplomski rad, će biti upoznati sa najrazličitijim oblastima biologije sa akcentom na fundamentalnu Ekologiju koja je kao pojam uvedena od strane nemačkog biologa Ernesta Hekela kao čista biološka disciplina. Ali danas je sam pojam “Ekologija” iskrivljen I koristi se za najrazličitije namene, a uglavnom u propagandne svrhe. Osim širokog spektra bioloških predmeta, niz ostalih kao što su: Geologija, Klimatologija sa meteorologijom, Hidrologija, Geomorfologija, Socijalna ekologija…pružaju širinu u razmišljanju I shvatanju problematike negativnog antropogenog uticaja. U kombinaciji sa predmetima: Tehnologija zaštite životne sredine, Medicinski aspekti zaštite životne sredine, Aerozagadjenje i zaštita vazduha, Monitoring sistem I bioindikatori… zalazi se duboko i u problematiku zaštite životne sredine. Terenska nastava na nižim godinama studija je organizovana u skladu sa predmetima I novčanim sredstvima, pošto jedan deo troškova plaća fakultet a preostali, uglavnom veći deo, studenti. Kao vrhunac četvorogodišnjeg rada, truda I sticanja znanja, u 8. semestru Katedra za ekologiju i geografiju biljaka I Katedra za ekologiju i geografiju životinja organizuju živopisno desetodnevno putovanje tzv.Veliki teren. Osim zvaničnih poseta Upravama gotovo svih Nacionalnih parkova Srbije i Crne Gore, obilasci lokaliteta koje je veoma teško, a mnoga čak I zakonom zabranjeno samostalno obilaziti, ostaviće jak utisak na studente I uveriti ih da ni u kom slučaju ne sumnjaju u svoj poziv. Pročitajte...
Pogledajte foto album sa Velikog terena maja 2009 godine.

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis