уторак, 5. јануар 2010.

Tajne odluke Komisije za planove

Komisija za planove grada Beograda (poznatija kao Komisija za rašumljavanje) deluje kao tajna družina koja donosi tajne odluke. Zatražili smo od Sekretarijata za urbanizam da nam se dostave odluke Komisije za rašumljavanje koje se tiču nacrta regulacionog plana Zvezdarske šume i zapisnike sa njenih sednica, ali odgovor nismo dobili.
Zašto se ne urbanisti i komisionari (da ne kažemo komesari) ne usuđuju da obelodane odluke koje se tiču Zvezdarske šume. I ne samo Zvezdarske šume? Šta kriju? I zašto?
Zaključite sami.
Evo našeg zahteva:

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove
Sekretar Milan Vuković,

27. marta 43-45
11000 Beograd

Predmet: Zahtev za dostavljanjem odluka i zapisnika Komisije za planove koji se tiču Nacrta plana detaljne regulacije područja gradske park šume Zvezdara i zahtev za učešće na sednicama Komisije

Poštovani gospodine Vukoviću,

Grupa građana Zaštitimo Zvezdarsku šumu zahteva da je joj se hitno dostave najnovije, ali i sve prethodne, odluke Komisije za planove koje se tiču Nacrta plana detaljne regulacije područja gradske park šume Zvezdara, sa obrazloženjima odluka.
Zahtevamo da redovno dobijamo i sve naredne odluke koje se tiču pomenutog plana, kao i da se predstavniku naše grupe omogući prisustvo sednicama Komisije na kojima se o tom planu raspravlja.
Grupa građana Zaštitimo Zvezdarsku šumu takođe zahteva kopije zapisnika sa sastanaka Komisije za planove, posvećenih Nacrtu plana detaljne regulacije područja gradske park šume Zvezdara.
Takođe zahtevamo da nas obavestite u kojoj fazi procedure se plan nalazi. Da li je vraćen na doradu, da li se radi novi plan ili je nacrt plana prosleđen Gradskom veću i u kojoj verziji?
Podsećamo vasna stav gradonačelnika Dragana Đilasa, dopis Br. 35-3831/09-G
27. novembar 2009,
„S tim u vezi, preduzeo sam aktivnosti da se u Nacrt plana detaljne regulacije područja gradske park šume Zvezdara, čija je izrada u toku, planirani sadržaji i kapaciteti Kliničko-bolničkog centra, realizuju u okviru postojećeg kompleksa, neugrožavajući područje park šume Zvezdara, čime bi se sprečila seča drveća.“
Skrećemo vam pažnju da odsustvo pravovremenih i tačnih informacija otvara prostor nagađanjima i glasinama, koje mogu samo da štete kredibiletu organa gardske uprave a samim tim i kredibilitetu gradske vlasti u celini.
Skrećemo vam takođe pažnju da nam pravo na tražene informacije garantuju Član 51. Ustava Srbije, Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, te Zakon o potvrđivanju konvencije o dostupnosti informacija, učešću javnosti u donošenju odluka i pravu na pravnu zaštitu u pitanjima životne sredine.
Napominjemo da načelo javnosti rada važi za sve institucije, uključujući Komisiju za planove.

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis