понедељак, 4. јануар 2010.

Hiljadu jelki – poklon Beograda planeti

Manifestacija „Hiljadu jelki – poklon Beograda planeti” održana na Dunavskom keju
Internacionalna ekološka manifestacija „Hiljadu jelki – poklon Beograda planeti” održana je danas na Dunavskom keju, kod teniskih terena Sportskog centra „Milan Gale Muškatirović”. Jelke korišćene tokom novogodišnjih praznika sadili su beogradski mališani, a prvu jelku je, u ime grada Beograda, posadio predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić. Sadnji su prisustvovali član Gradskog veća Miroslav Čučković, gradski sekretar za obrazovanje Vladimir Todić i direktor JKP „Zelenilo – Beograd” Radovan Draškić.
– Grad je podržao ovu sjajnu akciju polazeći od potrebe da svi zajedno vodimo računa o vazduhu koji udišemo, našoj planeti i budućnosti naše dece. Činjenica da se tokom novogodišnjih praznika samo u Beogradu uništi stotine hiljada jelki zabrinjava, pa molimo građane da kupuju jelke sa busenom, kako bismo ih posle praznika vratili prirodi. Grad je ove godine uložio veliki napor da spreči ilegalnu prodaju sečenih jelki, a u narednim godinama će imati velike akcije pošumljavanja, u kojima će u Beogradu biti zasađeno nekoliko miliona stabala – rekao je Antić.
Miroslav Čučković je istakao da današnja sadnja hiljadu mini fabrika ozona doprinosi ukupnom zdravlju Beograda, a Nenad Knežević, jedan od roditelja koji su danas sadili jelke sa svojom decom, rekao je da je to najbolje nasleđe koje Beograđani mogu da ostave svojim potomcima.
Današnja manifestacija je deo akcije „Deco, vaspitavajte svoje roditelje!”, kojom se deca pozivaju da kupuju isključivo jelke sa korenom, čuvaju ih, kite i zalivaju na poseban način, a posle novogodišnjih praznika sade, formirajući tako nove parkove i svaku novu godinu započinjući pozitivnom, stvaralačkom energijom. Po ugledu na Beograd od ove godine su jelke spasavali i mnogi drugi gradovi sveta, a akcija je prenošena putem interneta i televizije.
Manifestaciju je organizovao Ekološki centar „Vratimo lepotu rekama”, a pokrovitelji su bili Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja, gradski sekretarijati za zaštitu životne sredine, dečju zaštitu i obrazovanje, Olimpijski komitet Srbije, vodoprivredna preduzeća „Srbijavode” i „Beogradvode” i JKP „Zelenilo – Beograd”.
Nedelja, 03. januar 2010. Beograd.rs

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis