понедељак, 25. јануар 2010.

Šta smo doznali

Bili smo u Sekretarijatu za urbanizam. Uspeli smo konačno, tek posle intervencije Poverenika za javne informacije, da vidimo tako pomno skrivane odluke Komisije za planove (Komisije za rašumljavanje) koje se tiču DRP-a Zvezdarske šume. Ukratko, sudeći po zapisniku sa sednice održane 8. decemra prošle godine, Komisija za planove (Komisija za rašumljavanja) nije završila rad i nije donela konačan zaključak povodom pretvaranja šumskog u građevinsko zemljište, to jest nameravanog masakra delova Zvezdarske šume. Nešto su kao primili k znanju i diskutovali, ali nisu ništa zaključili. Šta su diskutovali, istina, ne piše. To je i dalje tajna.
Znajući s kim imamo posla, bićemo oprezniji i reći da konačan zaključak nije stavljen na papir.
Formulacija u zapisniku je kvarna. Ne pominje se protivljenje Gradonačelnika seči šume, već samo mogućnost smanjenjena planiranog kompleksa KBC Zvezdara.
Ovo je urađeno s namerom. Kojom? Da bi ostali pri pretvaranju šumskog u građevinsko zemljište, a zatim ga dolelili nekom drugom kada već Gradskoj bolnici taj deo šume nije potreban.
Nastavljamo, dakle, da raskrinkavamo planerske laži.
Uostalom, usmeno nam je u Urbanističkom zavodu, pre pare nedelja, rečeno suprotno – da je Komisija za planove zaključila da šuma ima da se seče i da ih ne zanimaju ni stav Gradonačelnika, ni stav Sekretarijata za zdravstvo, ni stav Sekretarijata za zaštitu životne sredine, ni studija Šumarskog fakulteta, ni mišljenje građana.
Sve u svemu, još uvek ništa nije jasno. To znači da je neophodno da intenziviramo akcije kako bismo sprečili moguću planersku podvalu.
Inače, videli smo da je Komisija za planove (Komisija za rašumljavanje) odbila i primedbu Šumarskog fakulteta na smanjenje šumskog fonda i pretvaranje šumskog u građevinsko zemljište. Uspeli smo da vidimo i obrazloženje (nažalost, nisu nam dali da ga kopiramo, navodno radni materijal) te odluke. Obrazloženje je birokratski bućkuriš dostojan Monti Pajton cirkusa. A ni druga nisu suvislija. Nas su, recimo, umesto odgovora na primedbe, nadmeno podučili o ciljevima DRP-a.
Možda odluke i obrazloženja i kriju zato što su do te mere budalasta da ih je prosto sramota da to obnaroduju?
Ili su naši komisionari velike šaljivdžije, pa teraju šegu sa čitavim gradom?
Ili će pre biti da je na delu nešto treće. Pogađate šta. Logika je, naime, providna. Šumsko zemljište, za razliku od građevinskog, ne donosi provizije.
Citiramo deo zapisnika sa sednice Komisije za planove od 8. decembra 2009. godine:
„Komisija za planove Skupštine grada Beograda informisana je o dopisu Gradonačelnika grada Beograda pod br. 35-3831/09-G od 27.11.2009. godine upućenom Grupi građana „Zaštitimo Zvezdarsku šumu“, dr. Miroslavu Demajo, kao i mišljenju Sekretarijata za zdravstvo o mogućnosti smanjenja planiranog kompleksa KBC „Zvezdara“ (dopis II-01 br. 07-123/2009 od 30.11.2009). Sa tim u vezi, vođena je diskusija u kojoj su učestvovali: Nebojša Stefanović, Zoran Žegarac, Branka Bošnjak, Predrag Minjević i Zorica Romić-Alavantić.
Nakon diskusija, članovi Komisije za planove Skupštine grada Beograda konstantovali su da su primili informacije.“
Ko razume, shvatiće.

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis