петак, 29. јануар 2010.

Komisija za planove nije prihvatila Gradonačelnikovu inicijativu

Komisija za planove nije prihvatila Gradonačelnikovu inicijativu da se Zvezdarska šuma sačuva od seče. Kao što se može videti iz zapisnika (dobili smo kopiju samo jednog dela), Komisija za planove je na 56. sednici, održanoj 8. decembra 2009. godine, diskutovala na tu temu (naravno, ne zna se šta) i primila informaciju, što ne znači bukvalno ništa. U zapisniku se čak i ne pominje zašta se to gradonačelnik zalaže. To je providan birokratski manevar za davljenje u mraku.
U zapisniku Komisije za planove je grubo izvrnut i stav Sekretarijata za zdravstvo. Sekretarijat za zdravstvo, naime, ne pominje nikakvo smanjene planiranog bolničkog kompleksa već nedvosmisleno kaže:
Kliničko-bolnički centar Zvezdara nema potrebe da se dalje širi na područje park-šume Zvezdara.“
Kao i da: „niti KBC niti Sekretarijat za zdravstvo ne namerava da izvrši seču i gradnju u okviru Zvezdarske šume.“
Potvrđeno je ono što smo slutili i što smo nezvanično saznali – priprema se podla planerska podvala. Urbanistička kleptokratija istrajava na prenameni delova Zvezdarske šume u građevinsko zemljište. Razlozi su jasni. Za nameštanje placeva na ovako atraktivnoj lokaciji sleduje lepa provizija.
Uhvatili smo ih s prstima u pekmezu. Sve maske su pale. Reč je o pokušaju gole otimačine. Više se ne mogu pravdati KBC „Zvezdarom“ - i novo rukovdostvo i Sekretarijat za zdravstvo smatraju da nema potrebe da se Gradska bolnica širi na šumu. Planerska kleptokratija je pokušala da na sraman način zloupotrebi jednu važnu zdravstvenu ustanovu, kao i što se i u drugim napadnutim delovima Zvezdarske šume krije iza navodnih opštih interesa.
Bilo je muke da se dođe makar do dela zapisnika sa sednice Komisije za planove. Sve je obavijeno takvom tajnovitošću kao da je reč o vojnim, ne urbanističkim planovima. Jasno je i zašto. Treba prikriti veliku krađu i veliki bezobrazluk. O budalaštinama tipa – primedba se odbija zato što se odbija da i ne govorimo. Dugi prsti, kratka pamet, to obično ide zajedno.
Neka se ne nadaju da će im to proći. Zvezdarska šuma neće pasti. Šuma je iznad privatnih profita i planerskih provizija.
Pozivamo sugrađane da budu spremni na ulične proteste i, ukoliko bude potrebno, fizičku odbranu Zvezdarske šume.
Preuzmite deo zapisnika sa 56. sednice Komisije za planove.

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis