четвртак, 28. јануар 2010.

Ima li razloga za bojazan?

Povodom zasedanja Komisije za rašumljavanje, pod predsedavanjem Džeka Šumoseka, oglasio se i gradski sekretar za urbanizam Milan Vuković. Gospodin Vuković je izjavio „da nema razloga za bojazan da inicijativa gradonačelnika neće biti prihvaćena“ (Press, sreda, 27. januar 2010. godine, članak „Dalje ruke od Zvezdarske šume!“).
Činjenice, međutim, ne potvrđuju optimizam gradskog sekretara. Naime, Komisija za planove na 56. sednici, održanoj 8.12.2009. godine, nije usvojila inicijativu gradonačelnika, već je o njoj samo diskutovala i primila informaciju. Zapravo, ju je ćušnula u fioku. Stari birokratski trik.
Tako bar stoji u dugo prikrivanom zapisniku Komisije za planove, dobijenom na uvid tek posle intervencije poverenika za javne informacije. U zapisniku se čak i ne pominje stav gradonačelnika da treba sprečiti seču drveća na području gradske park šume Zvezdara. Pominje se mišljenje Sekretarijata za zdravstvo o „mogućnosti smanjenja planiranog kompleksa KBC Zvezdara“. Pritom je stav Sekretarijata za zdravstvo grubo izvrnut. Sekretarijat za zdravstvo, naime, ne pominje nikakvo smanjene planiranog bolničkog kompleksa već nedvosmisleno kaže:
„Kliničko-bolnički centar Zvezdara nema potrebe da se dalje širi na područje park-šume Zvezdara.“
Kao i da: „niti KBC niti Sekretarijat za zdravstvo ne namerava da izvrši seču i gradnju u okviru Zvezdarske šume.“
Zašto gradonačelnikova incijativa nije usvojena, ako se misli iskreno i radi ozbiljno? Zašto je faktički prećutan gradonačelnikov stav? Zašto u Urbanističkom zavodu tvrde da su inicijative gradonačelnika irelevantne, stavovi sekretarijata nevažni, studija Šumarskog falkulteta neupotrebljiva? Zašto je izvrnut stav Sekretarijata za zdravstvo?
Gradonačelnikov stav je prećutan s namerom. Kao što je s namerom izvrnut stav Sekretarijata za zdravstvo. Otvara se prostor za manipulaciju kako bi se ipak progurala prenamena šumskog u građevinsko zemljište. Uprkos inicijativama građana, uprkos stavu gradonačelnika, uprkos stavu Sekretarijata za zdravstvo i stavu Sekretarijata za zaštitu životne sredine. Uprkos stručnoj studiji Šumarskog fakulteta.
Ima razloga za bojazan, gospodine Vukoviću. Itekako jakih razloga. Moćni lobiji pokušavaju da se dočepaju građevinskog zemljišta na atraktivnoj lokaciji. Planeri im idu na ruku. Razumljivo. Za razliku od građevinskog, šumsko zemljište ne donosi provizije.
Gde i šta rade ljudi koje je pominjao ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić:
- kojima je plaćano da ubrzaju proceduru za izdavanje dozvola,
- koji su crtali razne urbanističke planove u skladu sa interesima investitora,
- koji su obezbeđivali pojedinim firmama bolju prohodnost u Urbanističkom zavodu.
Ima li takvih i među onima koji pokušavaju da po svaku cenu proguraju DRP Zvezdarske šume?

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis