уторак, 29. децембар 2009.

Zaustavimo nasilje građevinske mafije

Udruženja građana "Zaštitimo Zvezdarsku šumu" i Beogradski sindikat oštro protestvuju zbog prebijanja porodice Kostovski, koje je na Zvezdari organizovao investitor Zoran Trifunović. Potpuno je nedopustivo da se, nakon borbe za očuvanje "Petog parka" i Zvezdarske šume, ovakve brutalne scene ponavljaju u našem komšiluku.
Kao građane nas najviše uznemirava činjenica da je skandalozni napad na porodicu Kostovski u potpunosti izveden uz blagoslov organa Opštine Zvezdara koji su investitoru Trifunoviću poručili da sam nađe način kako da iseli stanare, čime su mu dali odrešene ruke da prebija građane i uništava njihovu imovinu, počinvši krivično delo podstrekavanja. Najopasnije je privatno nasilništvo sa institucionalmnom podrškom. Zato podstrekivači moraju da budu identifikovani i kažnjeni.
Nakon ovakve i sličnih bahatosti moćnika, s pravom postavljamo pitanje - ko ima pravo u ovoj zemlji da sprovodi Zakon i koristi silu, a ko štiti narod od ovakve samovolje? Organizovanje "crnih odreda smrti" da usred noći macolama ruše kuće i prebijaju građane, nikako ne može biti u skladu sa evropskom politikom i vrednostima za koje se vlast formalno zalaže.
Ne može se dopustiti divljanje privatnih jurišnih odreda, koje u Srbiji može da formira svako sa nešto para. I da ih upotrebljava kako god hoće i protiv koga god hoće.
Zahtevamo od republičke vlasti da pod hitno raspusti privatne paravojne i parapolicijske jedinice koje, sa 60.000 ljudi, brojnije od policije i vojske, čine prvu oružanu silu u državi.
Zahtevamo od grada Beograda da odmah uvede SOS centar, sa celodnevnim dežurstvom, za žrtve „građevinske mafije“.
Zahtevamo odgovornost nadležnih za ovakve nemile događaje. Ogroman broj incidenata u kojima je poslednjih godina na Zvezdari dolazilo do otvorenih sukoba između nezadovoljnog naroda i građevinskih investitora, morao bi da dovede do ostavke i odgovornosti sadašnje opštinske vlasti, ako Srbija uopšte pretenduje da jednog dana postane uređena država.
Obzirom da nemamo poverenje da će nam odgovorni pružiti potrebnu zaštitu protiv terora koji sprovodi tzv "građevinska mafija, mi kao stanovnici Zvezdare i Beograda, prinuđeni smo da se sami organizujemo kako bismo štitili svoja prava. U okviru naše građanske inicijative najavljujemo posetu porodici Kostovski, kojoj ćemo pružiti komšijsku podršku i pomoć.
Pozivamo sve Beograđane i predstavnike medija da nam se pridruže i podignu svoj glas protiv nepravde koja se svakodnevno događa na našim kućnim pragovima. Pre neki dan brutalno je pretučena porodica Kostovski, a sutra to može biti i svaka druga porodica u Beogradu. Sprečimo ih da naš grad pretvore u Divlji zapad na kome svako ima pravo da nekažnjeno sprovodi silu!
Beogradski sindikat
Grupa građana Zaštitimo Zvezdarsku šumu

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis