четвртак, 10. децембар 2009.

Smanjiti zagađenje vodotokova

Novi Sad -- Ministar životne sredine Oliver Dulić kaže da Srbija neće biti primljena u EU ukoliko bitno ne smanji nivo zagađenja vodotokova.
Govoreći poslanicima Skupštine Vojvodine tokom rasprave o Strategiji vodosnabdevanja i zaštite voda u Vojvodini, Dulić je naveo da se u Srbiji samo sedam odsto otpadnih industrijskih voda prečišćava, a da svega 15 odsto kanalizacionih sistema prilikom upuštanja otpadnih voda koristi filtere.
"U Vojvodini je situacija možda nešto bolja, ali nam u oba slučaja to govori koliki nam je nivo investicija potreban u budućnosti da bismo poštovali standarde Evropske unije. To govori i o odsustvu univerzalnog principa da zagađivač plaća", rekao je ministar.
Dulić je precizirao da je reč o milijardama evra i da će Srbija kada bude dobila status kandidata za EU dobiti i priliku da konkuriše kod IPA fondova za sredstva kojima će biti finansirani projekti u toj oblasti.
"Svi zagađivači u Srbiji će u periodu do 2011. godine morati da poštuju standarde o upuštanju otpadnih voda i mi ćemo u tome biti vrlo rigorozni", rekao je ministar i zatražio od Pokrajine, u čijoj je nadležnosati ta oblast, da na tome insistira.
Dulić je rekao da 92 odsto površinskih voda ne vodi poreklo iz Srbije, već su međunarodni vodotokovi, zbog čega je neophodno da Srbija razvije što bolju međunarodnu saradnju sa zemljama u okruženju po pitanju kontrole zagađivača.
Govoreći o kvalitetu vode za piće, Dulić je ocenio da ona u Srbiji nije na zadovoljavajućem nivou jer je 19 odsto uzoraka neispravno, od kojih je najveći procenat u Vojvodini, a posebno u srednjem i severnom Banatu.
"Ako želimo da je ostavimo i za buduće generacije i da bude kvalitetan resurs, voda će morati u Srbiji da dobije i adekvatnu cenu", rekao je Dulić i dodao da se u Srbiji nikada nije ozbiljno raspravljalo o ceni vode za piće.
9. decembar 2009. Izvor: Beta
B92

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis