понедељак, 14. децембар 2009.

Građevinari merkaju vojne lokacije

NAJAVA ministra za prostorno planiranje Olivera Dulića da od marta naredne godine kreće projekat masovne stambene izgradnje obradovala je neimare. Oni već "merkaju" i potencijalne vojne lokacije. U Beogradu, to je atraktivni Banjički venac gde je smeštena kasarna "Vasa Čarapić" . A, u "igri" je i zemljište, koje takođe koristi Vojska Srbije kod Trošarine - kasarna "4. juli". Prema mišljenju stručnjaka, na ovim parcelama moguća je gradnja 3.000 do 4.000 stanova, čija cena zbog benefita, koje najavljuje država, ne bi smela da premaši 1.200 do 1.300 evra po kvadratu.
Postoji još parcela u manje atraktivnim i rubnim delovima glavnog grada na kojima uz olakšice kvadrat može da se prodaje po ceni od 650 do 900 evra, a približno to bi bio cenovnik i za unutrašnjost Srbije. Ovo su naravno samo procene, a gornju granicu cene kvadrata odrediće Vlada Srbije na predlog resornog ministarstva. Građevinske firme, koje žele da učestvuju u ovom državnom projektu moraće da poštuju ta pravila i tako formiraju cene bez obzira na očekivanu veliku potražnju.
Ministar Dulić najavio je za narednu godinu izgradnju 10.000 do 12.000 stanova. Pomoć države ogleda se u dve milijarde dinara, koje su predviđene budžetom.
Uz projektno finansiranje banaka po korektnim uslovima građevinari će imati na raspolaganju između 350 i 370 miliona evra. Takođe, očekuje se i doprinos lokalnih samouprava u ovom projektu, a to je prepolovljena cena naknade za uređenje građevinskog zemljišta. Projekat predviđa i "aktiviranje" vojnih lokacija, među kojima ima i veoma atraktivnih u centralnim zonama gradova u Srbiji. U zamenu za zemljište Vojska Srbije dobila bi određen broj stanova.
- Ako se ispoštuju svi tehnički zahtevi, termo i zvučna izolacija, ekološki materijali, izvođačka cena po kvadratu je od 600 do 650 evra - kaže Goran Rodić, sekretar Odbora za građevinarstvo Privredne komore Srbije. - Za tipske stanove sa skromnijom opremom građevinska cena je od 450 do 500 evra po kvadratu. Na to treba dodati naknade, priključke na infrastrukturnu mrežu, troškove pribavljanja lokacija i ostalo.
Masovna tipska stambena izgradnja, ukazuje Rodić, uposlila bi građevinsku operativu i građevinsku industriju, koja bi smanjila zalihe i pokrenula proizvodnju. Tipska naselja podrazumevaju serijsku masovnu proizvodnju čime cena materijala pada. Ali, važno je da ne bude velikih oscilacija u kursu evra, jer je građevinska industrija uvozno zavisna posebno u delu repromaterijala. Pad dinara značio bi višu cenu građevinskog materijala.
U poslednje dve godine u Srbiji je izgrađeno više od 16.000 stanova, a ove svega 3.000. Prema podacima PKS, trenutno je u ponudi oko 2.000 stanova čija se cena po kvadratu kreće od 650 u unutrašnjosti Srbije do 3.500 evra na beogradskom Vračaru.
PUTUJU UREDBE
Projekat masovne stambene izgradnje, koji će biti definisan kroz niz uredbi, ovih dana promovisaće Ministarstvo za prostorno planiranje. Uredbama će biti olakšane i ubrzane procedure, a efekti su oživljavanje građevinske industrije i useljenje građana u nove stanove u 2010. i 2011. godini. Naravno, kvadrati će se zidati samo u opštinama i gradovima gde realno postoji potražnja. Cene će biti formirane na osnovu realnih troškova izgradnje sa minimalnim profitom za građevinske firme. U pripremi su akta, koja će omogućiti da se vojno pretvori u građevinsko zemljište.
T. SPALEVIĆ, 13.12.2009
Večernje novosti

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis