недеља, 29. новембар 2009.

Stav gradonačelnika Dragana Đilasa

Dobili smo i odgovor gradonačelnika po pitanju dela regulacionog plana Zvezdarske šume koji se odnosi na proširenje KBC Zvezdara.
Preuzmite skeniranu verziju odgovora u PDF formatu.

Republika Srbija
Grad Beograd
Gradonačelnik grada Beograda


Br. 35-3831/09-G
27. novembar 2009.

Grupa građana
ZAŠTITIMO ZVEZDARSKU ŠUMU
Dr Miroslav Demajo

Poštovani,

Razmatrajući Vašu inicijativu za zaštitu zvezdarske šume, posebno sa aspekta građana, ali i KBC „Zvezdara“, želim da Vas obavestim o sledećem:

Polazeći od toga da park-šuma Zvezdara za građane ima poseban značaj, smatram da je kao takvu treba i zaštiti.
Generalnim planom Beograda 2021. (Sl. List grada Beograda br. 27/03, 25/05) i Nacrtom detaljne regulacije područja gradske park šume Zvezdara, opredeljena je lokacija za proširenje kompleksa ovog Kliničko-bolničkog centra.

Međutim, u razgovoru sa predstavnicima Sekretarijata za zdravstvo i Kliničko-bolničkog centra „Zvezdara“, došli smo do zaključka da se potrebe ove zdravstvene ustanove, zbog kojih bi šuma eventualno bila ugrožena, mogu realizovati u okviru postojećeg kompleksa.

S tim u vezi, preduzeo sam aktivnosti da se u Nacrt plana detaljne regulacije područja gradske park šume Zvezdara, čija je izrada u toku, planirani sadržaji i kapaciteti Kliničko-bolničkog centra, realizuju u okviru postojeće kompleksa, neugrožavajući područje park šume Zvezdara, čime bi se sprečila seča drveća.

Ovakvo opredeljenje, posledica je i činjenice da područje park-šume Zvezdara predstavlja najkvalitetniji deo površine pod šumom, i kao takvo, zelenu oazu, za koju smatram da treba da ostane netaktnuta, zbog čega sam, uvažavajući Vašu inicijativu, i predložio ovakvo rešenje.

GRADONAČELNIK
Dragan Đilas

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis