недеља, 29. новембар 2009.

Odgovor gradonačelniku Draganu Đilasu

Poštovani gospodine Đilas,

Pozdravljamo vaš stav po pitanju zaštite Zvezdarske šume, kao i vaš stav po pitanju proširenja KBC „Zvezdara“ (vaš dopis Br. 35-3831/09-G 27. novembar 2009). Zajednički nam je cilj da unapredimo kvalitet života u gradu Beogradu.

Predlažemo vam da budete glavni inicijator zakonske zaštite Zvezdarske šume u celini a da zajednički pronađemo odgovarajući modalitet zaštite.

Skrećemo vam pažnju da, osim proširenja KBC Zvezdara, postoje i druge ekološki sporne tačke Nacrta plana detaljne regulacije područja gradske park šume Zvezdara. To su:
- Prosecanje saobraćajnice kroz šumu, u nastavku ulice Bana Ivaniša,
- Izgradnja doma za stare u šumi, ispod ulice Novice Cerovića, a iznad prostora planom namenjenog za proširenje KBC „Zvezdara“,
- Izgradnja zatvorenog bazena i sportske hale u proširenju dečije ustanove, iako u neposrednoj blizini već postoji sportski centar Olimp (još ranije je planirano da se u okviru SC Olimp napravi zatvoren bazen i za to ostavljen prostor),
- Izgradnja crkve u šumi iako u neposrednoj blizini već postoje tri crkve od kojih je crkva Lazarica udaljena 15-ak minuta laganog hoda od planiranog mesta u šumi,
- Izgradnja tornja - vidikovca na vrhu Zvezdare. Zar ne bi bilo daleko bolje napraviti na postojećem proplanku letnju pozornicu, naravno od prirodnog materijala i lake konstrukcije, namenjenu predavanjima u okviru škole u prirodi, koncertima, pozorišnim predstavama i drugim kulturnim manifestacijama?
- Izgradnja stambenih objekata na sadašnjim zelenim površinama,
- Proširenje Instituta Mihajlo Pupin za 0,3 ha, uz dodatnih 1,070 m2 pod objektima za potrebe tehnološkog parka koji bi mogao da ugrozi životnu sredinu,
- Uvođenje turističkog vozića i asfaltiranja dela šumskih staza za potrebe ovog vozila. Zar ne bi bilo primerenije ambijentu napraviti mali konjički centar koji bi služio i za terapiju fizički ometene dece, a na prostoru propale „Silikonske doline“? Centar bi koristio staze sa prirodnom podlogom Zvezdarske šume;
- Nejasna je i namena ogromnog prostora bivše vojne kasarne RV i PVO, od 14,3 ha (po zvaničnim podacima) u Volginoj ulici koji je trenutno, najvećim svojim delom, pod zelenilom koje čini integralni deo Zvezdarske šume. Šta se sa ovim zelenim pojasom događa u slučaju moguće prodaje vojne imovine? Koji su bezbednosni rizici ostanka vojnih objekata u neposrednoj blizini naseljenog gradskog tkiva?
- Sporno je i najavljeno ograđivanje šume. Još uvek nije jasno da li će to biti stubići za sprečavanje ulaska vozila, što bi bilo u redu, ili prava ograda koja bi omela nesmetan pristup građanima, uz postavljanje ulaznih kapija i uvođenje radnog vremena.

Predlažemo da se napravi plan alternativnih sadržaja Zvezdarske šume koji bi, očuvavši u celini prirodni ambijent, mnogo značio za konstruktivan razvoj dece i omladine a i za starije generacije.

Predlažemo vam takođe da se:
- Izmeni detaljni regulacioni plan naselja Mirijevo iz 2002. godine u svim delovima koji podrazumevaju pretvaranje šumskog u građevinsko zemljište;
- Pokrene procedura za izmenu načina donošenja urbanističkih planova, u cilju veće transparentnosti, poštovanja principa konkurencije i ukidanja monopola pri izradi urbanističkih planova, šireg i suštinskijeg učešća građana i stručne javnosti. Demokratija se ne može svesti na uzlazak na birališta u svake četiri godine. Demokratija podrazumeva pravo i mogućnost građana da svakodnevno odlučuju o životno važnim pitanjima, kao što su ona koja regulišu urbanistički planovi. Posebno kada su u pitanju problemi životne sredine, imajući u Arhusku konvenciju koja je kod nas usvojena kao Zakon o potvrđivanju konvencije o dostupnosti informacija, učešću javnosti u donošenju odluka i pravu na pravnu zaštitu u pitanjima životne sredine.

Sa navedenim predlozima upoznaćemo i sve članove gradskog veća.

Bilo bi lepo i da grad Beograd, vrati stari običaj da se za svako novorođenče zasadi po jedno drvo.

Sa željom da ostvarimo plodotvornu saradnju

U ime grupe građana Zaštitimo Zvezdarsku šumu,

dr Miroslav Demajo, biolog
Beogradski sindikat
Vladimir Martinović
Zoran Pavlović
Dejan Simonović,

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis