четвртак, 5. новембар 2009.

Podneta prijava protiv investitora

Seča mirijevskog dela Zvezdarske šume
Autor: M. K. | 05.11.2009. - 10:39
Građani Zvezdare okupljeni u nekoliko udruženja građana oštro protestuju zbog seče mirijevskog dela Zvezdarske šume u Ulici Nikole Doksata zbog gradnje stambenih objekata. Iako tvrde da je regulacionim planom u tom delu predviđena zelena površina, u Opštini Zvezdara ističu da je taj plan predvideo stambenu izgradnju. JKP „Zelenilo Beograd“ juče je podnelo prijavu protiv investitora zbog krčenja šume.
- Doveli su dva bagera i počeli da kopaju. Posečeno je 60 stabala od oko 20 metara na površini od jednog hektara. To je nedopustivo jer koliko mi znamo regulacioni plan predviđa da to bude zelena površina - kaže Nenad Nikolić, predsednik UO udruženja građana „Šumska Vila“.
U Opštini Zvezdara kažu da je Grad izdao dozvolu za gradnju stambenih objekata na toj lokaciji i da je osnov za izdavanje građevinskih dozvola Plan detaljne regulacije naselja Mirijevo koji je donet 2002. godine.
- To nije plan koji je sad aktuelan, a koji obuhvata Zvezdarsku šumu. Plan, iz 2002. za naselje Mirijevo, je na tom potezu predvideo stambenu gradnju. Formirano je šest parcela od 512 do 560 kvadrata - kažu u Opštini Zvezdara.
Prema rečima Dragane Savić, rukovodioca radne jedinice za održavanje šuma JKP “Zelenilo” iako je regulacionim planom predviđena gradnja u tom delu, a investitor ima sve potrebne dozvole za gradnju, on nema uplatu o prenameni zemljišta.
- Oni su to bili u obavezi da uplate. Republički šumarski inspektor im je obustavio radove u ponedeljak, ali su oni nastavili da seku pa je „Zelenilo“ podnelo prijavu. Po zakonu o šumama i o eksproprijaciji Vlada imenuje ministarstvo koje će izvršiti tu prenamenu zemljišta, a obaveza investitora je da uplati petostruku vrednost vrednosti te šume i zemljišta - kaže Savićeva.
Blic

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis