уторак, 10. новембар 2009.

Odgovor Sekretarijatu za urbanizam

Dobismo i dopis Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove. Dopis se sastoji iz uvodnih 7 strana birokratskog mlaćenja prazne slame, kako bi se procedurom prikrila suština. Uobičajen birokratski trik koji, žalimo slučaj, neće moći da upali – davno smo ih pročitali. I zaključka da nema osnova da se plan izmeni u skladu sa našim primedbama ili povuče iz procedure.
Sve u svemu, sekretarijat za urbanizam je, zaklanjajući se iza praznih birokratskih formalnosti, podržao DRP Zvezdarske šume. Pravo rečeno, drugo nismo ni očekivali.
Evo i originala dopisa. Prijatna zabava.
Sekretarijat je, usput, priznao i činjenicu o kojoj se inače naveliko govori, da postoje tajne, zatvorene sednice komisije za planove, tela koje odlučuje o primedbama građana i institucija. Šta se to i zašto krije od javnosti?
Usput su pobrkali i neke datume.
Otpisali smo, kao što je i red. Evo našeg odgovora.

Gospodine Vukoviću,

Dobili smo primerak vašeg dopisa upućenog kabinetu gradonačelnika, a povodom našeg zahteva da se od planirane seče poštede delovi Zvezdarske šume tako što bi se imenio ili povukao iz procedure nacrt Plana detaljne regulacije područja gradske park šume Zvezdara.
Prvo želimo da vam skrenemo pažnju na čudnu neusklađenost datuma. U zaglavlju stoji da je dopis poslat 05.10.2009. godine a u prvom stavu se pominje 49. sednica, održana 13.10.2009. godine. Elementarna logika kaže da se 05.10.2009. nije moglo znati za sednicu održanu 13.10.2009. Da li Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove poseduje vremeplov i, ukoliko poseduje, zašto to nije obnarodovao? Takav izum bi bio veliki doprinos srpskoj privredi u vremenu krize. Ili to neko manipiuliše datumima i zašto? A pomenuti dopis nam je stigao preporučenom poštom 06.11.2009.
U vašem dopicu ima procedure ali nema suštine. Nije ni pomenut, a kamoli uvažen (verovatno nije ni razmatran) nijedan jedini argument ili dokument koji govori u prilog očuvanju Zvezdarske šume u celini.
Pominjemo samo najvažnije:
- Stav Sekretarijata za zaštitu životne sredine od 12. oktobra 2009. godine broj 07-183/09-V-01, koji smo 26. oktobra 2009. prosledili vašem sekretarijatu i komisiji za planove
- Kartiranje i vrednovanja biotopa za područje PDR Park šuma Zvezdara (rađenog 2006. godine u okviru Projekta Zelena regulativa Beograda),
- Posebne osnove gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara, zavedeno u ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede broj 323-02-00010/2009-10 od 27. januara 2009. godine, na osnovu koga se čitava Zvezdarska šuma vodi kao šumsko zemljište
Neverovatno je da se rade studije i elaborati o javnom trošku da bi se preko njih prešlo kao da ne postoje. Ko ima pravo da se tako poigrava novcem poreskih obveznika?
Čudno je da se prelazi preko stava jednog organa gradske uprave – Sekretarijata za zaštitu životne sredine – kao da ga nema.
Neverovatno je da se se tek tako prešlo preko obaveza o očuvanju životne sredine i biodiverziteta, koje je preuzela država Srbija.
Žalosno je da se gazi Ustav koji u stavu 74. jasno kaže:
Svako ima pravo na zdravu životnu sredinu i na blagovremeno i potpuno obaveštavanje o njenom stanju. Svako, a posebno Republika Srbija i autonomna pokrajina, odgovoran je za zaštitu životne sredine. Svako je dužan da čuva i poboljšava životnu sredinu.“
A do zdrave životne sredine se svakako ne može stići uništavanjem zelenila.
Kako se slažu zatvorene sednice komisije za planove, koje pominjete u svom dopisu, i javnost rada na koju je svaka demokratska institucija obavezna?
Zašto ne postoje javni izveštaji sa sednica komisije za planove? Zašto na sajtu grada Beograda nije objavljen sastav komisije za planove? Da li je to neko tajno udruženje ili zvanični organ koji je za svoj rad i nerad dužan da polaže račune građanima?
Imajući u vidu bahatost i aroganciju vlasti, ne čudi što se prešlo preko peticije sa potpisima blizu 2000 građana. Čudilo bi nas da je drugačije.
Ovde se radi o egzistencijalno važnom pitanju, od izuzetnog značaja za čitav grad, stoga se ne treba kriti iza birokratskog formalizma.
Zahtevamo da se brižljivo i krajnje odgovorno razmotre svi aspekti nacrta Plana detaljne regulacije područja gradske park šume Zvezdara pre nego što se nanese nenadoknadiva šteta životnoj sredini.

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis