понедељак, 9. новембар 2009.

Bagerima oborili drveće

JKP „Gradsko zelenilo" podnelo prijavu protiv investitora koji je bespravno posekao 60 stabala u Zvezdarskoj šumi. U udruženju „Šumska vila" kažu da je ovde reč o krivičnom delu jer je na tom terenu klizište kojim je ugrožen deo naselja Mirijevo
Pored brojnih akcija za zaštitu Zvezdarske šume, koje podržava i Sekretarijat za zaštitu životne sredine, privatni investitori i dalje seku stabla u nameri da grade na tom zemljištu. Javno komunalno preduzeće „Gradsko zelenilo" prošle nedelje podnelo je i prijavu protiv jednog investitora, jer je bespravno posekao 60 stabala te šume. U tom preduzeću kažu da će sudskim putem tražiti nadoknadu štete za posečeno drveće.
Građani okupljeni u udruženju „Šumska vila" godinama pokušavaju da zaštite Zvezdarsku šumu koja je, kako kažu, levo plućno krilo Beograda. Nažalost, i pored brojnih akcija koje sprovode, ima onih koji uporno uništavaju šumu.
Divljački atak
- Pre nekoliko dana radnici privatnog investitora Dejana I. dovezli su dva bagera i počeli da kopaju. Posečeno je 60 stabala od oko 20 metara na površini od jednog hektara. To je nedopustivo, jer, koliko mi znamo, regulacioni plan predviđa da to bude zelena površina - kaže predsednik UO udruženja građana „Šumska vila" Nenad Nikolić.
On apeluje na vlasti da nešto preduzmu ističući da investitor potpuno divlje seče stabla i nelegalno gradi.
- Reč je o divljačkom ataku na gradsku šumu, koju je grad obavezan da brani. Gradske vlasti konačno moraju da odluče da li su na strani građana ili protiv njih, i to ne rečima nego delom - ogorčeno kaže Nikolić.
Nikolić ističe da je reč o krivičnom delu, naročito imajući vidu da se ovaj deo šume nalazi na klizištu gde su direktno ugroženi delovi grada koji se nalaze ispod ulice Nikole Doksata i Jovanke Radaković.
- Zahtevamo da se smesta zaustavi svaka dalja seča u Zvezdarskoj šumi, kao i svi planovi za dalju seču. Treba najoštrije kazniti sve odgovorne za seču u ulici Nikole Doksata. Krajnje je vreme da neko odgovara za zločin protiv životne sredine - kazao je Nikolić.
U Javnom komunalnom preduzeću „Gradsko zelenilo" istakli su da je investitor bespravno posekao stabla pošto ne poseduje potrebnu dokumentaciju, kao i da je to preduzeće podnelo prijavu protiv investitora.
- Iako je regulacionim planom predviđena gradnja u tom delu, a investitor ima sve potrebne dozvole za gradnju, on nema uplatu o prenameni zemljišta. Investitor je bio u obavezi da to uplati - kazali su u „Gradskom zelenilu".
Kako su naveli, Republički šumarski inspektor obustavio je radove u ponedeljak, ali su radnici nastavili da seku, zbog čega je „Zelenilo" podnelo prijavu.
- Po zakonu o šumama i o eksproprijaciji, Vlada imenuje ministarstvo koje će izvršiti tu prenamenu zemljišta, a obaveza investitora je da uplati petostruku vrednost vrednosti te šume i zemljišta - objasnili su u „Gradskom zelenilu".
Predviđena gradnja
U Opštini Zvezdara naveli su da je Grad izdao dozvolu za gradnju stambenih objekata na toj lokaciji, kao i da je osnov za izdavanje građevinskih dozvola Plan detaljne regulacije naselja Mirijevo koji je donet 2002. godine.
- Plan iz 2002. godine za naselje Mirijevo je na tom potezu predvideo stambenu gradnju. Formirano je šest parcela od 512 do 560 kvadrata - kazali su u Opštini „Zvezdara".
U Sekretarijatu za zaštitu životne sredine istakli su da je taj Sekretarijat za potrebe izrade Plana detaljne regulacije područja gradske park-šume Zvezdara u Beogradu, a na zahtev obrađivača planskog dokumenta Javnog urbanističkog preduzeća „Urbanistički zavod Beograda", 2005. utvrdio uslove i mere zaštite životne sredine, kao i obavezu strateške procene uticaja predmetnog plana na životnu sredinu.
- Sekretarijat je nedvosmisleno utvrdio obavezu zadržavanja i očuvanja svih postojećih zelenih površina predmetnog područja, kao i obavezu valorizacije postojeće vegetacije, funkcionalno raščlanjavanje gradske šume Zvezdara i, u skladu sa tim, definisanje elemenata za rekonstrukciju i podizanje novih šumskih sastojina - naveli su u Sekretarijatu.
ZAŠTIĆENI DETLIĆI I SOVE
Udruženje građana koje se bori za zaštitu ove šume, prošlog ponedeljka je nadležnim institucijama poslalo i dopis u kojem navode da u šumi živi i nekoliko životinjskih vrsta koje su u Srbiji, ali i u drugim Evropskim zemljama, zakonom zaštićene.
- U pitanju su sove, krtice, ježevi, detlići i još neke životinje koje su zaštićene Zakonom i o tome smo u ponedeljak obavestili Sekretarijat za urbanizam i Sekretarijat za zaštitu životne sredine - kazao je jedan od koordinatora pokreta „Zaštitimo Zvezdarsku šumu" Vladimir Martinović i istakao da je i to razlog više da se šuma sačuva, kao i da će to udruženje učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi na legalan način zaustavili seču Zvezdarske šume.
I. ŽIGIĆ
09. 11. 2009 PRESS

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis