петак, 27. новембар 2009.

Dulić: Hapšenja zbog divlje gradnje

27. novembar 2009. | 09:04 | Izvor: Tanjug Beograd -- Ministar zaštite životne sredineOliver Dulić najavio je da će narednih dana uslediti prva hapšenja zbog divlje gradnje objekata.

On je ukazao da je za taj postupak zaprećena zatvorska kazna do osam godina. Dulić je rekao da će država time pokazati da joj je stalo do poštovanja zakonskih propisa i da neće dozvoliti da cveta divlja gradnja u Srbiji, napominjući da su građevinske inspekcije proteklih meseci nailazile na slučajeve da je posle izricanja zabrane ponovo nastavljena gradnja objekata bez dozvole.

Dulić je najavio da će do kraja godne biti doneti zakonski propisi kojim će investitori biti onemogućeni da posle privatizacije zatvaraju preduzeća i zemljištu oko tih objekata menjaju namenu.

Novina se sastoji u tome što će naknada za građevinsko zemljište biti mala prilikom kupovine kompanija ali će investitori morati da plate tržišnu cenu zemljišta ukoliko ga pretvore u čisto građevinsko zemljište.

Dulić je rekao i da je novim zakonom o gradskom građevinskom zemljištu i prostornom planiranju uvedena novina da sve lokalne samouprave moraju u roku od dve godine da urade urbanističke i građevinske planove na svojim teritorijama.

Po isteku tog roka uslediće sankcije pa čak i one koje će dovesti do raspuštanja opštinskih vlasti i raspisivanja novih lokalnih izbora.

Ministar je napomenuo da je trenutno oko 20 odsto teritorije Srbije pokriveno građevinskim urbanističkim planovima koji će morati da se u potpunosti završe u naredne dve godine i da budu dostupne u elektronskom obliku zainteresovanim investitorima i građanima.
B92

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis