четвртак, 22. октобар 2009.

Sekretarijat za zdravstvo nije tražio proširenje na hektare šume

Sekretarijat za zdravstvo grada Beograda nije tražio proširenje KBC Zvezdara na hektare Zvezdarske šume već dodatni prostor za dve nove zgrade od nekoliko ari. To se bitno razlikuje od površine koja je predvišena nacrtom Plana detaljne regulacije područja gradske park šume Zvezdara.
Evo i dopisa koji smo tim povodom dobili 20. oktobra od sada već bivše sekretarke za zdravstvo prof dr Dragane Jovanović.

REPUBLIKA SRBIJA
GRAD BEOGRAD
GRADSKA UPRAVA GRADA BEOGRADA
SEKRETARIJAT ZA ZDRAVSTVO
II-01-07-123/09
20.10.2009. godine
Masarikova 5/VIII
11000 Beograd
tel: 3061- 620
faks: 3061-345
e-mail: zdravstvo@beograd.gov.rs

GRUPA GRAĐANA ZAŠTITIMO ZVEZDARSKU ŠUMU

Dana 06.02.2009 god upućen je iz Sekretarijata za zdravstvo predlog ka Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove da se razmotri prenamena dela zemljišta - zelenila u kontakt području iz javnog u ostalo građevinsko zemljište u cilju izgradnje DVA ZDRAVSTVENA OBJEKTA U Preševskoj ulici, oba u SKLOPU KBC ZVEZDARA: 1)za plućne bolesti i 2) za ginekologiju, ORL, gerijatriju sa palijativnim zbrinjavanjem, sa adekvatnom pratećom dokumentacijom, i iz sledećih razloga:
A) POSTOJEĆI OBJEKTI U PREŠEVSKOJ ULICI SU U PROPADAJUĆEM, LOŠEM STANjU TAKO DA JE ČAK IZVEŠTAJ CIP-A ZA ZAVOD ZA PLUĆNE BOLESTI UKAZAO NA OPASNOST DALjEG RADA U DELU OBJEKTA, ALI I DA BI TROŠKOVI REKONSTRUKCIJE BILI GOTOVO VEĆI OD ONIH KOJI SU POTREBNI ZA IZGRADNjU NOVOG I TO SAVREMENOG TJ. ZA DANAŠNjE VREME CELISHODNOG ZDRAVSTVENOG OBJEKTA
B) JER BI SAMO TAKO CEO KOMPLEKS KBC ZVEZDARA JEDINO TAKO BIO CELOVIT I FUNKCIONALAN, SA MOGUĆIM HITNIM SPECIJALISTIČKIM KONSULTACIJAMA "NA VREME"
C) DA BI SE OBOLELI BEOGRADSKI OSIGURANICI OD TUBERKULOZE PLUĆA LEČILI U HUMANIJIM USLOVIMA, GDE SU POSETE PORODICE MOGUĆE, A TIME BI I RZZO-FILIJALA BEOGRAD "UŠTEDELA" 14-20 MILIONA DINARA GODIŠNjE KOLIKO INAČE TROŠI NA LEČENjE OVIH BEOGRAĐANA NA OZRENU.
D) DA BI SE TAKO IZGRADNjOM NOVOG GERIJATRIJSKOG DELA TAKOĐE I IZGRADIO DEO NEOPHODNIH KAPACITETA ZA PALIJATIVNO ZBRINjAVANjE BOLESNIKA U ODMAKLOJ FAZI TEŠKIH,MALIGNIH I DRUGIH BOLESTI (OKO 20 POSTELjA).
Navedeno je da bi se time, kao posledica ovih namera, a ne kao osnovna namera, kako je proizilazilo iz apsurdno napisanog dopisa, odgovora Sekretarijata za urbanizam sa datumom 25.05.2009. (koji je međutim predat Sekretarijtu za zdravstvo tek septembra o.g.!!!) oslobodio prostor starih propadajućih objekata u Preševskoj ulici za dalju upotrebu kao građevinskog zemljišta.
NI JEDNOG TRENUTKA SE NIJE BARATALO SA NEKOM TAČNOM POVRŠINOM KOJA BI BILA NA RAČUN ZELENILA, ALI JE JASNO DA ZA POVRŠINU 2 NOVE ZGRADE NE MOŽE IZNOSITI VIŠE OD NEKOLIKO ARI. Napominjem da sam obaveštena usmeno na prethodnim sastancima da u sadašnjem kompleksu KBC-a nema mesta za izgradnju novih zgrada za te namene.
Međutim, vezujući za ovaj predlog, govori se o više hektara površine šume, pozivajući se i na zahtev bivšeg direktora KBC Zvezdara iz januara 2007 god. o kome ste nas Vi prvi obavestili na zajedničkom sastanku u Sekretarijatu za zdravstvo 12.10.2009. a povodom Vašeg dopisa.

S poštovanjem
Prof dr Dragana Jovanović

Preuzmite dopis u PDF formatu

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis