четвртак, 15. октобар 2009.

Potpisan protokol o ozelenjavanju gradova Srbije

BEOGRAD, 14. oktobra 2009. (Beta-Ecotopia) - Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja Srbije i Narodna kancelarija predsednika Srbije danas su sklopili Protokol o saradnji u akciji "Zeleni gradovi Srbije - 100 novih parkova u jednom danu".
Direktorka Narodne kancelarije Tatjana Pašić kazala je nakon potpisivanja Protokola na otvaranju sajma ekologije Ekofer (Ecofair) da će 3. novembra, na Dan čistog vazduha, u 50 gradova Srbije istovremeno biti posadjeno po 50 sadnica.
"U toj akciji pomoći će nam lokalne samouprave koje će obezbediti prostor na kojem će se to drveće saditi uz pomoć komunalnih službi koje će organizovati sadnju", kazala je ona.
Prema njenim rečima, takve akcije su važne jer podižu svest ljudi o tome koliko nam priroda daje i koliko bi trebalo da je koristimo.
"Tokom prethodnih 30 godina, zelene površine u gradovima su se smanjile za petinu i naš zadatak je da što pre stvari vratimo na bolje", kazala je ona.
Kako je navela, prema evropskim standardima u gradovima je potrebno 25 kvadratnih metara zelene površine po stanovniku.
Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić kazao je da je to ministarstvo akciju "Zeleni gradovi Srbije" pomoglo sa 2.500 stabala.
"Sledeće godine planiramo da proširimo akciju na još 100 gradova u Srbiji", kazao je on.
Beta

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis