четвртак, 6. август 2009.

Zvedarci čuvaju šumu od plana

U Politici (četvrtak, 6. avgust 2009, Beogradska hronika, strana 23, izašao je tekst o odbrani Zvezdarske šume - "Zvedarci čuvaju šumu od plana" novinara Marka Lukovića. Tekst se nalazi u štampanom ali ne i u online izdanju.
Zahvaljujući predusretljivosti gospodina Lukovića, dobili smo tekst ovog članka, kao tekstove i drugih članaka koji su posvećeni istoj temi.

Akciju „Zaštitimo Zvezdarsku šumu” pokrenuli su građani ogorčeni na vlasti koje planiraju prenamenu zelenih površina u građevinsko zemljište. – Šuma plućno krilo prestonice, kažu biolozi.

Nezadovoljni predloženim planom detaljne regulacije Park-šume Zvezdara, građani istoimene opštine već nekoliko dana okupljaju se u akciji „Zaštitimo Zvezdarsku šumu” kako bi izrazili neslaganje sa opštinskim i gradskim vlastima koje planiraju višestruku prenamenu zemljišnih parcela unutar ove zelene oaze. Nacrt novog regulacionog plana koji predviđa pretvaranje delova šume u građevinsko zemljište trenutno se nalazi u proceduri komisije za planove Skupštine grada Beograda, a u poslednjih šest meseci prošao je tri javne rasprave. Zvezdarci očekuju da će već početkom septembra plan stići na dnevni red prestoničkog parlamenta, zbog čega su rešili da ne sede skrštenih ruku.
U akciji „Šumovanje”, minule subote i utorka, svojim komšijama podelili su mnoštvo flajera s parolom „Punim plućima” i apelovali na opštinu i gradsku upravu da „smesta zaustave svaku dalju gradnju, onemoguće seču drveća, zabrane ulazak automobila u šumu i parkiranje na zelenim površinama, odnosno ustanove čuvarsku službu i povuku nacrt pomenutog plana”.
– Cilj nam je da sprečimo da šuma postane deo kompleksa Gradske bolnice koja će novim planom dobiti dvostruko veću površinu za proširenje. U pitanju je „zelena” parcela preimenovana u „građevinsko zemljište za javne i specijalizovane objekte”, a ona obuhvata širok pojas iznad KBC „Zvezdara”. Na ovom mestu navodno treba da „nikne” gerijatrijski centar visoke kategorije što je, prema našim saznanjima, samo paravan za davanje parcele investitorima za izgradnju stanova. Ko od penzionera ima novca da plaća ekskluzivni apartman? – pitaju se žitelji Zvezdare.
Za „proširenje” bolnice namenjena je višestruko veća površina od one koju KBC Zvezdara trenutno zauzima. Građani tvrde da u bolničkom krugu ima sasvim dovoljno neiskorišćenog prostora te da se dodatna površina može naći i bez nasrtaja na šumu. „Trn u oku” Zvezdaraca predstavlja i nezvanični predlog da se u blizini instituta „Mihajlo Pupin” ozida crkva sa betonskim parkingom.
– Tražimo da se Zvezdarska šuma proglasi zaštićenim javnim dobrom, poput Banjičke koja ima status ptičijeg rezervata. O njenom ekološkom značaju nema svrhe trošiti reči. Zvezdara je doslovce „plućno krilo” prestonice – odlučni su pokretači akcije.
Doktor Miroslav Demajo, profesor biologije i naučni savetnik instituta u Vinči, smatra da je značaj šume za zdravlje građana neprocenjiv i da graditelji moraju pronaći alternativu.
– Zvezdarska šuma zajedno sa Košutnjakom najvažniji je izvor kiseonika za ceo grad. Stotinu hektara rastinja štiti čitav kraj od erozije, a naročito oblast prema Gradskoj bolnici, kojoj preti klizište. Pod šumom se akumuliraju i podzemne vode koje mogu biti spasonosne u periodima kataklizmi i ratova jer ova voda u najmanju ruku može poslužiti kao tehnička – ističe Demajo.
M. L.

Stabla stara pola veka

Park-šuma Zvezdara prostire se na površini od 137 hektara, od čega je 21 hektar uređen kao izletište. Prosečna starost vegetacije je oko 50 godina, a najveći deo šume čine čiste ili mešovite vrste drveća – bagrem, crna i kanadska topola, američki jasen, gorski javor, hrast, crni i beli bor.... Posle Prvog svetskog rata na ovoj lokaciji nalazile su se utrine, vinogradi i mnoge ciglane. Kada je tridesetih godina 20. veka na vrhu brda sagrađena opservatorija počelo je pošumljavanje, koje je intenzivirano posle 1945. godine u dobrovoljnim radnim akcijama. Uloga novog šumskog kompleksa bila je delimično i zaštita Beograda od košave.

Pročitajte i tekstove:

Građani nezadovoljni novim planom zvezdarske šume
Ako šuma ostaje, bespravni objekti moraju da idu
Kula na sedam vetrova u vihoru propisa

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis