четвртак, 26. фебруар 2015.

Održivo skijanje

Zima je prošla ali nedelju dana je bilo dovoljno snega da se skija po Zvezdarskoj šumi. Kada se pomenu skije, odmah se misli na visoke planine, skupu opremu, smeštaj, žičare, a sve to dovodi do uništavanja naših planina. Uništeni su Kopaonik, Stara plaina itd. Istrebljuje se flora i fauna, priroda se pokriva smećem i naše planine umiru da bi postale veštačka igrališta.
Niko ne propagira skijaško trčanje, oprema višestruko jeftinija, efekat rekreacije izuzetan, mali procenat mogućih povreda. Staze ne moraju da se uređuju a ako treba, vrlo je jednostavno. Postoje vrste skija za neuređene terene.

Najvažnije da je svima dostupno, potrebno do 20 cm snega a Beograd je idealan za ovo: Zvezdarska šuma, Košutnjak, parkovi na Novom Beogradu itd. Nema žičara, nema ulaganja, nema uništavanja prirode. Ovo skijanje se može kombinovati i sa takmičenjem u orijentaciji itd.
 Naravno, mnogima nije u interesu ovaj vid rekreacije, pre svega vlasnicima žičara, turističkim agencijama itd. Ovaj tip skijanja omogućuje čoveku da bude autonoman, da uživa sam u okruženju, osluškuje zvuke prirode ili da bude u društvu, kako je kome volja. Da se populariše ovaj jevtiniji tip skijanja, mnogo više omladine bi naučilo da skija i uživa na snegu, posebno ona koja nema materijalnih mogućnosti. Ovim bi se i prestalo uništavanje prirode Srbije koj je već devastirana.

 dr Miroslav Demajo

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis