четвртак, 23. мај 2013.

Šest prirodnih dobara Beograda je u postupku zaštite

Autor: N. P.

Od 1949. godine do danas, na području Beograda, zaštićeno je ukupno 67 prirodnih dobara. Radi se o 54 spomenika prirode (pojedinačnih predstavnika dendroflore), šest prostornih celina, tri spomenika prirode geološkog nasleđa, tri predela izuzetnih odlika, jedan strogi prirodni rezervat (šuma hrasta lužnjaka u Košutnjaku). Obrenovački Zabran, forland leve obale Dunava, Zvezdarska, Lipovačka i Bojčinska šuma kao i stanište gljive na Adi Ciganliji i šuma Košutnjaka, u postupku su zaštite.

Primera radi, Banjička šuma, Botanička bašta „Jevremovac“, Akademski i Pionirski park, Arboretum šumarskog fakulteta i Miljakovačka šuma uživaju zaštitu Grada kao prostorne celine. Veliko i Malo ratno ostrvo, planine Kosmaj i Avala predstavljaju predele izuzetnih odlika. Prema podacima Sekretarijata za zaštitu životne sredine, postoje i tri zaštićena prirodna dobra koja su u postupku revizije, a radi se o: Senonskom sprudu „Mašin majdan“ u Bulevaru vojvode Mišića, morskom neogenom sprudu - Kalemegdan i miocenskom sprudu na Tašmajdanu.

Nedavno je predstavljena studija zaštite Lipovačke šume. Ova šuma se prostire na 1.200 hektara južno od Beograda, a u njoj živi više od 150 biljnih vrsta, 68 vrsta ptica i 129 vrsta gljiva. Ovo je samo jedan od projekata koje će gradske vlasti preduzeti radi poboljšanja i očuvanja životne sredine našeg grada. Mnoga područja su od izuzetnog značaja za Beograd i njegove stanovnike, poput šume Zabrana jer štite od emisije brojnih toksičnih gasova postojeće hemijske industrije u Bariču. Bojčinska šuma, kod Surčina, obiluje velikim brojem ptica, gmizavaca, sisara i insekata od kojih su mnogi pod posebnom zaštitom. Sve ovo govori u prilog tome koliko je neophodno sačuvati postojeća prirodna bogatstva koja krase prestonicu i njenu okolinu.

Beograd danas ima 11.365 hektara zelenih površina (14,6 odsto ukupne teritorije). Pod tim se podrazumevaju parkovi (385 hektara), skverovi i trgovi (8), zelenilo duž saobraćajnica (175), gradske šume i rečna ostrva (1.800 hektara), zelene površine naselja (1.079) i drvoredi sa oko 67.000 stabala. Stanište malog vranca na reci Savi je jedino stanište ptica koje je za sada u postupku zaštite.

- Ukupna površina koja je zaštićena iznosi 1,7 odsto od ukupne zelene površine na teritoriji Beograda, a Grad ima nameru da do 2020. godine podigne procenat zaštite na osam procenata - navode u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine.

Takođe, neki od ovih spomenika prirode izgubili su se i nestali, neki su izgubili svojstva i vrednosti, zbog čega je nakon izvršene revizije pokrenut postupak brisanja, odnosno prestanka zaštite.

I knez Miloš brinuo o zaštiti šuma

Počeci zaštite prirode u Srbiji vezuju se za 19. vek, a odnose se na prve oblike kontrolisanog korišćenja i sprečavanje uništavanja Avale. Knez Miloš 1859. godine izdao je strogu naredbu kontrolisanog korišćenja šuma na Avali kako bi sprečio dalje uništavanje njenih šuma. Prvo zaštićeno prirodno dobro u Beogradu su četiri primerka himalajskog bora (Pinus excelsa) zaštićena kao spomenik prirode 1949. godine.

Pošumljavanje

Skupština grada, na sednici održanoj 2011. godine, usvojila je Strategiju pošumljavanja područja Beograda, a Sekretarijat za zaštitu životne sredine je, u skladu sa Strategijom, pokrenuo niz akcija pošumljavanja, koja su započeta na Adi Ciganliji iste godine. Strategija definiše aktivnosti na podizanju kvaliteta životne sredine, zaštiti biodiverziteta, racionalnom korišćenju šumskih resursa. „Trenutni stepen šumovitosti područja Beograda iznosi 11,2 odsto, a cilj nam je da dostignemo šumovitost od 30 procenata“, navodi se u Sekretarijatu.


Izvor: Danas

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis