петак, 8. фебруар 2013.

Saobraćaj najveći izvor zagađenja

BEOGRAD, 6. februara 2013. (Beta) - Saobraćaj je tokom cele godine najveći izvor zagađenja u Beogradu i zbog toga je potrebno raditi na promeni svesti građana kako bi više koristili javni prevoz i hodali, izjavila je Snežana Matić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.
Matićeva je agenciji Beta rekla da je jučerašnje zagađenje vazduha u Beogradu posledica saobraćaja i vremenskih uslova, ali je dodala da su se danas značajno promenili vremenski uslovi, to jest da je intenzitet vetra pojačan.
Zagađenje vazduha juče je bilo najveće u Novom Beogradu, Zemunu i u Bulevaru deespota Stefana, gde je zabeležena zagađenost mikročesticama i sumpor-dioksidom.
Potrebno je podići nivo svesti građana, što znači više hodanja i izbegavanje korišćenja automobila na kraćim relacijama, smatra doktorka Matić. Ona je ukazala i na problem kvaliteta goriva koji se koristi u Srbiji.
Matićeva kaže da tokom zime vazduh u Beogradu zagađuje i oko 150.000 ložišta u domaćinstvima, ali je dodala da je dobra okolnost u tome što građani ovih dana manje manje lože peći zbog povećanih temperatura.
Prema ranije objavljenim zvaničnim podacima, u Beogradu ima oko 550.000 registrovanih automobila. Najveće zagađanje je kod najprometnijih gradskih saobraćajnica, a najugroženiji su hronični bolesnici i deca.

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis