уторак, 1. јануар 2013.

Odgovor bez odgovora

Komisija za planove grada Beograda (poznatija kao Komisija za rašumljavanje) odgovorila je na našu primedbu koja se odnosi na u generalni plan Zvezare unetu ulicu kroz Zvezdarsku šumu (polazi od ugla ulica Novice Cerovića i Trnavske i ide do ulice Veljka Dugoševića). Zapravo, dobili smo odgovor bez odgovora, manir karakterističan za ovo telo. Po ko zna koji put, formalističkim smicalicama je zaobiđena  suština problema. Jadno lukavstvo. Pogledajte ovaj smušeni, polupismeni odgovor Komisije za rašumljavanje. Ako ništa drugo, zabave radi.


Naša primedba je proglašena neosnovanom bez ikakvog suvislog obrazloženja i razjašnjavanja ključnog pitanja: da li je reč o ulici ili pešačkoj stazi? I, kako se to na području Zvezdarske šume, u planu ponovo pojavila nova ulica kada je prilkom usvajanja plana detaljne regulacije jasno i nedvosmisleno rečeno da u Zvezdarskoj šumi neće biti nikakvih dodatnih saobraćajnica?
Ko tu koga laže? I s kakvom namerom?
Ko tu ponovo pokušava da nešto poturi ispod žita i da zakulisno postigne ono što nije uspeo javno? Ko  pokušava da sve drži neodređenim kako bi, u pogodnom trenutku, progurao ko zna čije interese?
I šta to urbanisti imaju protiv Zvedarske šume? Zašto im toliko smeta? Otkud toliko neprijateljstvo prema zelenim površinama i tolika opsednutnost saobraćajnicama? Jesu li to urbanisti prespavali radikalni obrt u sagledavanju problema koji je donela dramatično pojačana svest o životnoj sredini? Ili je tu reč o nečem drugom?

Ili uopšte nije reč o urbanistima već o nekim drugim ljudima kojima su crtači planova tek poslušno oruđe?
Saznaće se i to. Sve se sazna. A nova ulica neće proći. Tome neka se ne nadaju.

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis