субота, 17. новембар 2012.

Uličarske namere

Uličari, cementaši, asfalteri, betonisti ne odustaju. Kroz generalni plan Zvezdare pokušavaju da postignu ono što im nije uspelo kroz plan Zvezdarske šume – da kroz šumu proteraju makar još jednu ulicu, kao osnovu za dalje širenje saobraćajne infrastrukture tamo gde joj mesto nije i bazu neke buduće gradnje. Zapanjujuće, žaljenja dostojno neprijateljstvo prema zelenilu.
Tu smo da osujetimo uličarske namere i sačuvamo ono što je posle svih divljanja ostalo od Zvezdarske šume. Stoga smo podneli odgovarajuću primedbu na generalni plan. Očekujemo da Komisija za planove ovog puta pokaže više razuma i više uvažavanja životne sredine nego što je to dosad činila.





Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove
27. marta 43-45
Beograd


Predmet: Primedbe na Nacrt plana generalne regulacije građevinskog područja sedišta jedinice lokalne samouprave - grad Beograd, celine I i II, opštine Stari grad, Vračar, Palilula, Zvezdara i Savski venac


Poštovani,

Udruženje Zaštitimo Zvezdarsku šumu na osnovu ostvarenog javnog uvida u Nacrt plana generalne regulacije građevinskog područja sedišta jedinice lokalne samouprave - grad Beograd, celine I i II, opštine Stari grad, Vračar, Palilula, Zvezdara i Savski venac, stavlja sledeću primedbu:

U Nacrtu plana generalne regulacije se pojavljuje ulica koja spaja ugao ulica Novice Cerovića i Trnavske sa ulicom Veljka Dugoševića (proteže se od česme do česme). U ranije usvojenom Planu detaljne regulacije područja park šume Zvezdara ta ulica je ucrtana kao pešačka staza. To je i njena sadašnja namena – šetalište sa parkovskim klupama i žardinjerama, te stubovima čija je uloga da spreče automobilski saobraćaj. Ova naknadno ucrtana saobraćajnica je u nesaglasnosti sa usvojenim Planom detaljne regulacije područja gradske park šume Zvezdara i opredeljenjem grada Beograda da nema probijanja novih saobraćajnica kroz Zvezdarsku šumu jer bi one načinile nesagledivu ekološku štetu. To je takođe u suprotnosti sa usvojenom strategijom pošumljavanja grada Beograda. Napominjemo da je u toku procedura vezana za usvajanje studije zaštite Zvezdarske šume, koju je uradio Zavod za zaštitu prirode Srbije.  Predviđenom zaštitom ova šuma dobija status spomenika prirode, to jest zaštićenog područja lokalnog značaja. Potpuno je besmisleno područje namenjeno zaštiti unapred uništavati saobraćajnicama, kao jednim od najznačajnijih remetilačkih ekoloških faktora po osnovu aero, zvučnog i svetlosnog zagađenja. Ta saobraćajnica će već sama po sebi privlačiti buduću gradnju i zahtevati dodatne saobraćajnice sa kojima će biti povezana. Ona će biti još jedan put kojim se u šumu dovozi i istovaruje smeće.
Stoga zahtevamo da se ostane pri sadašnjoj nameni – pešačka staza – kao što je to usvojeno u Planu detaljne regulacije ovog područja.
Sve eventualne saobraćajne potrebe se mogu jednostavno regulisati a da se uopšte ne dotiče područje park šume Zvezdara. Ulice Trnavska i Veljka Dugoševića mogu da se povežu, ako je baš neophodno, istočnim obodom udoline u kojoj se nalazi naučni park, a raspoloživa površina je sasvim dovoljna za tu namenu.       


Udruženje Zaštitimo Zvezdarsku šumu


Dr Miroslav Demajo

Vladimir Martinović

Dejan Simonović


Beograd, 14.11.2012.

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis